10 godina borbe
13

Dokazivanje nevinosti: Ilija Jurišić u Sarajevu promovirao knjigu "Istinom do pobjede"

Piše: M. N.
(Foto: K. S./Klix.ba)
Nekadašnji policajac i borac tuzlanskog korpusa Ilija Jurišić promovirao je večeras u Sarajevu svoju knjigu "Istinom do pobjede". Riječ o djelu koje je nastalo nakon skoro 10 godina Jurišićeve borbe da dokaže svoju nevinost i "spere ljagu s imena".

Uhapšen je 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj potjernici koju je raspisala Srbija. Teretili su ga da je izdao naredbu za napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine. Do 2010. godine bio je u srbijanskom zatvoru. Dva puta je osuđen i dva puta je presuda poništena. Borba je okončana 4. marta 2016. godine kada ga je Apelacijski sud u Beogradu proglasio nevinim i oslobodio svih optužbi.

Upravo o svemu tome govori i knjiga "Istinom do pobjede", a u sebi sadrži i niz univerzalnih poruka među kojima je glavna da istina uvijek pronađe svoj put, dokaže se i oslobodi.

"Podrška Tuzlaka, njihove tople riječi i čvrst stisak ruke svaki put mi je ulijevao snagu i jačao me duhovno i moralno. U tom skupu pomoći izdvojio bih podršku koju mi je pružao gradonačelnik Jasmin Imamović koji je divovskom snagom i nemjerljivom upornošću činio sve da me izvuče iz ovog začaranog sudskog ludila, da izađem na slobodu čista i neokaljana obraza", rekao je Jurišić uoči promocije.

Zahvalio se i svim prijateljima Sarajlijama koji su mu, kako je rekao, u najtežem trenutku odbrane bili vjetar u leđa, pružali podršku i hrabrili ga da istraje do kraja.

Na knjizi je radio dvije godine. Prvu godinu je skupljao dokumentaciju, a onda je razrađivao priču i oblikovao knjigu.

"Moja poruka je da ono što se desilo meni, neopravdano optužen za ratne zločine, da se nikome ne desi, da nijedan čovjek ne nastrada. Ako se već nađe u takvoj situaciju da bude u društvu dobrih advokata kao što su moji Đorđe Dozet i Stevan Protić. Njih krasi ljudskost, prefinjen osjećaj za istinu i pravdu. Oni kao profesionalci u veliki majstori u svom zanimanju bili su mi čvrst oslonac odbrane i uz njih sam se osjećao sigurno čak i u onim bezizlaznim situacijama, a bilo je i takvih trenutaka", kazao je Jurišić.

Jedna od promotorki knjige bila je Besima Borić koja je istakla kako je knjiga vrlo značajna za pojedinačno i kolektivno pamćenje.

"Svih devet godina Ilija Jurišić je nažalost bio ostavljen od države BiH koja se sramno ponijela u ovom postupku, ali na sreću, imao je podršku lokalne zajednice Tuzle koja je učinila sve da dođe do konačnog oslobođenja. Kroz cijelu priču, koja je dokument koji može poslužiti za analize, isplivava taj svijetli visokomoralni lik Ilije Jurišića koji je uspio pobijediti svojom snagom i vjerom u istinu. To je sjajna poruka i nama i budućim generacijama da počnemo vjerovati u istinu i vjerovati u to da ona može u jednom trenutku pobijediti. Imamo sjajnu knjigu za koju sam sigurna da će se puno čitati zbog kolektivnih i pojedinačnih poruka", kazala je Borić.

U knjizi je Jurišić, između ostalog, objavio mišljenje pravne struke zbog čega je nedužan proveo tri i po godine u Beogradu, te zašto je pravno optužen i zašto tužilac i prvostepeni sud nisu uspjeli dokazati njegovu krivicu.

Knjiga je premijerno predstavljena u Tuzli 24. novembra prošle godine.