|

Dobojlija Deni Božić oslikao mural Alekse Šantića u srcu Mostara

Dobojlija Deni Božić oslikao mural Alekse Šantića u srcu Mostara
1.694
Piše: Mirza Abaz
12.9.2019. u 16:07
28
komentara
1,6k

dijeljenja
Dobojlija Deni Božić oslikao mural Alekse Šantića u srcu Mostara
Nedavno je u Mostaru završen 8. Street Arts Festival, manifestacija urbane kulture koja svake godine dodatno uljepšava grad na Neretvi. Među ovogodišnjim radovima posebnu pažnju je privlačio rad na muralu Alekse Šantića, koji je oslikao mladi Dobojlija Deni Božić.
Mural poznatog bh. poete Alekse Šantića oslikan je na jednom objektu u ulici koja nosi upravo njegovo ime i istakao se u konkurenciji među još 20 murala koji su oslikani tokom ovogodišnjeg izdanja festivala. Osim lika Alekse Šantića, Đenana Taso, perspektivna umjetnica iz Sarajeva, oslikala je mural Šantićeve Emine te je na taj način upotpunila sliku.Kako nam je kazao Božić, na muralu ovog velikog Mostarca radio je četiri dana, a na kraju je dobio proizvod dužine šest i širine četiri metra. Iako je, kako govori, bio naporan proces, sretan je što ga je uspješno priveo kraju.

"Za oslikavanje jednog ovakvog murala u Mostaru lik Alekse Šantića je bio sasvim logičan izbor, ličnost koja je ostavila takav trag zaslužuje svoj mural u centru grada. Ljudi kažu da slika govori više od hiljadu riječi pa tako smatram da i njegov portret u njegovoj ulici dovoljno govori", kazao je Božić za Klix.baKada smo ga upitali zašto se odlučio baš za lik Alekse Šantića, on je rekao da mu je dovoljno bilo čuti pjesmu o Emini koja je, kako nam priča, s pravom ušla u historiju. On govori kako je Šantić sam po sebi jedan veliki "spomenik od poezije".

Moram kazati da je rad na ovom muralu bio naporan, baš kao i rad na svakom drugom, pošto svaki mural nosi određenu težinu. Sav taj šarm Mostara, starih ulica i, naravno, Starog mosta, itekako inspiriše slučajnog prolaznika, pa i nas umjetnike. U najmanju ruku, ovo je bilo divno iskustvo", dodao je on.Ističe da je krajem 2014. godine oslikao svoj prvi mural i to nakon razarajućih poplava te govori kako mu je posebna strast oslikavanje portreta istaknutih ličnosti.

"Kao i sve prave stvari, ljubav prema zidnom slikarstvu rodila se potpuno spontano. Tako nastade i moj prvi mural na ulici. Ja se kroz svoju umjetnost mahom fokusiram na ličnosti koje ostavljaju veliki utisak na sve nas. Bili to muzičari, glumci, filozofi ili 'obični ljudi'. To je skroman način da im se zahvalim kako najbolje znam i eto, igrom slučaja, kroz murale", zaključio je Dobojlija.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...