{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djelo Pabla Picassa bit će izloženo u Bosanskoj Dubici

S
2.4.2014. u 13:41
3
11
Djelo Pabla Picassa bit će izloženo u Bosanskoj Dubici
3
Djelo Pabla Picassa bit će izloženo u Bosanskoj Dubici
Foto: ATV Banja Luka
Litografija Pabla Picassa, koja je godinama u posjedu Narodne biblioteke u Bosanskoj Dubici, bit će izložena u ovoj opštini u okviru stalne postavke legata Boška Šiljegovića, najavio je načelnk ove opštine Mile Zlojutro.
On je potvrdio da je autentičnost djela "Glava muškarca" poznatog španskog slikara utvrđena ekspertizom istoričara umjetnosti Danke Damjanović.

"Saznanje da je riječ o autentičnom djelu značajno je za promociju naše opštine", rekao je Zlojutro.

On je naveo da će litografija Pabla Picassa biti izložena u Narodnoj biblioteci u Bosanskoj Dubici u okviru stalne postavke legata narodnog heroja Boška Šiljegovića i da će biti osigurana na adekvatan način.

"Djelo Pabla Picassa ima veliku umjetničku vrijednost, a prava vrijednost bi se znala tek kada bi se grafika, odnosno, litografija prodala na tržištu", rekao je Zlojutro.

On je dodao da bi certifikacija te slike kod evropskih institucija bila preskupa, te da nema smisla, jer nije poznata stvarna vrijednost tog djela.

Direktor Narodne biblioteke u Bosanskoj Dubici Danijela Balaban potvrdila je da su u toj ustanovi u toku pripreme za izlaganje legata narodnog heroja Boška Šiljegovića u okviru koje će javnosti biti izloženo i djelo Pabla Picassa.

"Taj posao bi mogli završiti za desetak dana, a javnost će o datumu otvaranju postavke biti naknadno obaviještena", rekla je Balabanova.

Ona je precizirala da legat narodnog heroja Boška Šiljegovića, koji je u posjedu biblioteke u Bosanskoj Dubici od 1988. godine, sadrži 2.343 monografske publikacije, 2.419 serijske publikacije, dvije umjetničke slike, 46 grafika i plaketu AVNOJ-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: