Bajka
12

Dječija predstava "Mala sirena" u četvrtak na sceni SARTR-a

Klix.ba
Predstava za djecu "Mala sirena", rađena u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Studija lutkarstva Sarajevo, bit će ponovo izvedena na sceni SARTR-a u četvrtak, 30. novembra, u 18 sati.

Predstava je rađena prema motivima bajke H.C.Andersena, a u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović.

"Lutkarska predstava 'Mala sirena' ima za cilj da, iako je inspirirana Andersenovom bajkom, progovori o nekim problemima imanentnih današnjem djetetu. Baveći se propitivanjem drugog i drugačijeg, ona nas uvodi u današnji svijet u kojem djeca odrastaju, prezentira nam društvo koje postaje sve više zatvoreno, a sve manje tolerantno, gdje različitost po nacionalnosti, svjetonazoru, jeziku, fizičkim manama, itekako postaju prepreka u komunikaciji i izgradnji jednog kvalitetnijeg društva temeljenog na poštivanju osnovnih ljudskih prava. S toga je ova 'Mala sirena' upućena i djetetu jednako kao i njegovim odgajateljima", navode iz Sarajevskog ratnog teatra.

Likovna rješenja, tehnologiju i izradu lutaka potpisuju Adisa Vatreš Selimović, Melisa Musić i Danijela Madacky. Scenografiju je radila Adisa Vatreš-Selimović, muziku Ivan Vrhunc, a video projekcije Irhad Hodžić.

U predstavi igraju Staša Dukić, Jasminka Požek Božuta, Maja Salkić, Jasminka Požek Božuta i Sanjin Arnautović.