Edukativna predstava
43

Dječija baletna predstava "Mali maslačak" 13. februara na Teatarskoj sceni Jelićeva

FENA
Dječija baletna predstava "Mali maslačak" kompozitora Josefa Bayera i Johanna Straussa bit će premijerno izvedena 13. februara u JU Centar kulture i mladih (CKM), a na sceni će 30 malih umjetnika od tri do 13 godina publici prenijeti najljepšu bajku.

Direktor CKM-a Armin Omerović i koreografkinja i rediteljica predstave Brižita Karabašić istakli su na današnjoj konferenciji za medije da je cilj približiti djeci baletnu umjetnost koja spada među najzahtjevnije i najsloženije.

"Suština edukativne predstave je da djeca pokazuju umjetnost djeci. Svi kvaliteti koji su važni za odrastanje mladih ljudi ukomponirani su u predstavi", kazao je Omerović i dodao da ga raduje što je scena CKM-a puna u posljednje vrijeme.

Projekt je namijenjen djeci od tri do pet godina i učenicima osnovnih škola od prvog do petog razreda, a kako je Karabašić pojasnila, predstavom žele približiti baletnu umjetnost koja je zanemarena.

"Balet je priča pokretom. Kroz ove predstave stvaramo publiku da jednoga dana odemo do Narodnog pozorišta i odgledamo kvalitetne baletne predstave i razumijemo ono što gledamo", kazala je ona.

Mladim balerinama, koje igraju u predstavi glavne uloge, Sari Čengić - cvrčak, Lani Budalici - maslačak, Sarah Žgalj - leptir, ovo je prva i za njih jako značajna uloga. Kažu da su vrijedno radile na pripremama za predstavu i jedva čekaju premijeru, jer su odrastale uz "Malog maslačka".

S obzirom na to da baletna umjetnost gotovo da i nije zastupljena u vaspitno-odgojnim programima vrtića i škola Kantona Sarajevo, pa i BiH, predstava će biti izvedena za ciljanu publiku, vrtiće i škole.

Asistent koreografa je Dejana Zilić, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Narda Nikšić. Pokrovitelj projekta je Općina Centar, u produkciji JU CKM.