U režiji Dinka Bogdanića
373

Na probi baleta "Uspavana ljepotica": Jedan od najljepših klasika uskoro u NPS-u

Piše: E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
Na probi baleta "Uspavana ljepotica" s Dinkom Bogdanićem (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dva i po mjeseca traju intenzivne probe za baletnu predstavu "Uspavana ljepotica" koja će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno biti izvedena 23. aprila. Članovi ansambla svakodnevno vježbaju s istaknutim hrvatskim koreografom Dinkom Bogdanićem koji zbog rada na ovoj predstavi boravi u Sarajevu.

Riječ je o jednom od najljepših, ali i najzahtjevnijih klasičnih baleta koji živi duže od 200 godina. Glavne uloge pripale su Igoru Pastoru i Tamari Ljubičić koja nije krila uzbuđenje i koja je istakla da je ovo jedna od najznačajnijih uloga u njenoj karijeri.

"Mislim da je uloga Aurore izazov svakoj balerini. Ova uloga došla je u pravom momentu, jer balerina mora proći određeno iskustvo na sceni i odigrati mnogo uloga da bi na pravi način mogla iznijeti ovu tehnički veoma zahtjevnu ulogu", rekla je Ljubičić.

Dodaje kako su ona i njene kolege imali sreću da sarađuju s Dinkom Bogdanićem koji im je veoma posvećen i koji s njima svakodnevno provodi po nekoliko sati na sceni. Bogdanić je u Narodno pozorište Sarajevo stigao na poziv v. d. direktorice Baleta NPS Belma Čečo-Bakrač koja ističe da je pred njima veliki zadatak.

"Prije dvije godine došla sam na ideju da bi bilo sjajno raditi s Dinkom Bogdanićem, a u razgovoru s njim i u odnosu na repertoar koji imamo došli smo na ideju da nakon mnogo godina na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo postavimo 'Uspavanu ljepoticu'. Dinko taj balet zna uzduž i poprijeko, vlada cijelom partiturom i uhvatio se ukoštac unatoč kadrovskim problemima s kojima se susrećemo i manjkom igrača", rekla je Čečo-Bakrač.

U razgovoru za Klix.ba rekao je da se verzija baleta "Uspavana ljepotica" koju sada radi dosta razlikuje od onih koje je prethodnih godina radio u Mariboru i Splitu.

"Istina, ovo je treća, ali drugačija verzija. Fundament predstave je isti, ali koreografija je drugačija jer koreografije uvijek radim prema ljudima s kojima sarađujem. Čajkovski je Čajkovski, lijepo ga je slušati, ali i gledati. Taj tzv. željezni repertoar mora imati svaka nacionalna kuća i ova predstava je veliki plus za Balet NPS. Osim toga, Sarajevo ima sreću da ima Tamaru Ljubičić koja je trenutno sigurno najbolja balerina na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Bogdanić.

U predstavi učestvuje i Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati Samra Gulamović. Za impozantnu scenografiju zadužen je Vedran Hrustanović, a ansambl će biti odjeven u bajkovite kostime koje je HNK Split dao na korištenje NPS-u. U baletu učestvuju i učenice Srednje muzičke škole Sarajevo, odsjek Balet.

"U 'Uspavanoj ljepotici' gledat ćemo dvije bivše učenice Srednje muzičke škole Sarajevo i dvije trenutne učenice - Kristina Mandić je učenica drugog razreda, a Selma Efendić je maturantica. Njima je ovo fenomenalno iskustvo, jer napokon imaju priliku praktično pokazati svoje umijeće", rekla je Tanja Smajić, profesorica Srednje muzičke škole Sarajevo.

Za potrebe ovog baleta NPS je uspostavio saradnju i s igračima KUD Baščaršija.

"Njihovih 12 igrača je dio ansambla ove predstave i mislim da je to njima veliki izazov. Važno je napomenuti da je balet u Sarajevu i počinjao na taj način da je ansambl crpljen iz sličnih kulturno-umjetničkih društava", rekla je Čečo-Bakrač.

Dan nakon premijernog izvođenja "Uspavane ljepotice", 24. aprila, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će upriličena prva repriza.