{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Direktor Ars Aevi kolekcije "prosi" s flautom

S
16.9.2011. u 18:22
0
39
Direktor Ars Aevi kolekcije "prosi" s flautom
0
"Ukoliko se ovakav odnos nadležnih ministarstava kulture prema projektu Ars Aevi nastavi, to znači ubistvo projekta Ars Aevi", upozorio je direktor projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić u decembru 2009. godine, da bi se skoro dvije godine kasnije nakon što se ništa nije poboljšalo odlučio na očajnički potez i kroz performans "Flauta slika riječi" izaći u simbolično prošenje sredstava za spas kolekcije 'Ars Aevi'.
Kako je i najavio, on se u petak u 16 sati pojavio ispred Vječne vatre kako bi kroz svojevrsnu probu performansa ili kako ga je nazvao "Prvo iskustvo", naredne sedmice nastavlja s programom "No Comment", a zadnju sedmicu septembra obilježiće "Ogledalo realnosti". Osim ispred Vječne vatre, Hadžiomerspahić će "prositi" i ispred Tržnice, u Parku ispred Saborne crkve i Umjetničke galerije BiH koja je zbog nebrige vlasti od 1. septembra zatvorena za javnost, na Trgu ispred Katedrale, kod Gazi Husrev-begove česme, na prostoru ispred Muzeja Jevreja i Galerije Novi Hram, te na Baščaršiji

"Program Ars Aevi formirali su najznačajniji umjetnici svijeta, Muzej Ars Aevi projektuje Renzo Piano, najpoznatiji arhitekta našega doba kojeg je UNESCO imenovao ambasadorom dobre volje UNESCO-a za projekat Ars Aevi, a Kanton, Grad općina iFederacija se ne mogu dogovoriti oko mjesta gradnje, jer kažu da nema para", kazao je Hadžiomerspahić.

Kao dio javnog osobnog protesta, Hadžiomorspahić je već u ponedjeljak odgovornim ličnostima iz SDA i SDP-a dostavio informaciju "Trijumf ili ubistvo Ars Aevi", a naredne sedmice namjerava izdati dokument u kojem će ponaosob imenovati krivce za katastrofalno stanje i nebrigu kako o kulturi uopće, tako i o vrlo vrijednoj kolekciji "Ars Aevi".


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: