{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dino Mustafić: Moramo zaustaviti ponižavanje umjetnika u BiH

2.4.2014. u 10:13
8
5
Dino Mustafić: Moramo zaustaviti ponižavanje umjetnika u BiH
8
Dino Mustafić: Moramo zaustaviti ponižavanje umjetnika u BiH
Dino Mustafić (Foto: Klix.ba)
Povodom štrajka Sindikata Narodnog pozorišta Mostar koji je pokrenut zbog izrazito teške situacije u toj kulturnoj ustanovi, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Dino Mustafić uputio je otvoreno pismo podrške mostarskim, ali i svim drugim kolegama i kolegicama, kulturnim djelatnicima.
"Mi više nemamo vremena, moramo zaustaviti ovo ponižavanje umjetnika u BiH, naše kolege u Mostaru se suočavaju sa brutalnim ubijanjem kulture, nisu u mnogo boljoj poziciji niti sarajevski, tuzlanski, zenički, banjalučki umjetnici/ce, zato se moraju jasno prozivati pojedinci i političke partije koje zatiru tragove naše duhovnosti, pretvaraju našu zemlju u etno parče teritorije umjesto u evropsku i civilizovanu državu.

Pozivam svoje kolege da svaki put, pred predstavu, koncert, izložbu, kino projekciju čitamo imena i prezimena odgovornih za bijedno stanje bosanskohercegovačke kulture", stoji u Mustafićevom pismu.

Solidarišući se sa kolegama u Mostaru, pred svaki multimedijalni i internacionalni program predstojećeg Modula Memorije, MESS će u svojim programima to učiniti svaki put.

"Društvo koje su nam namijenili političari iz neretvansko-hercegovačkog kantona je društvo nasilja, netolerancije, podjela, jer misija i biće kulture je da spaja, oplemenjuje, čini nas boljim i otvorenijim za druge. Zato mučenje i mrcvarenje institucija kulture je sistemski akt višegodišnjeg masakra umjetnosti u Mostaru i BiH.

Nadam se da će i ostali umjetnici prepoznati da mostarske kolege štite integritet umjetničkog poziva, tako da ih nećemo ostaviti same u borbi za njihova i naša prava. Mi imamo velike saveznike u toj borbi, našu publiku!", zaključuje direktor MESS-a.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: