Kultura
3

Dini Mustafiću nagrada za režiju na festivalu u Bugarskoj

FENA
Dino Mustafić
Dino Mustafić
Na Međunarodnom festivalu Nove evropske teatarske akcije (NETA) u gradu Vraca u Bugarskoj, bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić, zajedno s koautorom Dritrom Kasapijem osvojio je nagradu za režiju predstave "Sokratova odbrana", u produkciji Albanskog nacionalog teatra iz Skoplja.

Glumac Bajrus Mjaku koji tumači lik Sokrata nagrađen je za najbolju mušku ulogu.

Mustafić je prošle godine također nagrađen za režiju predstave "Helverova noć" koja je nagrađena i za glumačko-partnersku igru, dok je tu nagradu ove godine osvojila predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR "Jedan Pikaso" u kojoj glume Selma Alispahić i Meto Jovanovski.

"Nagrada u Vracama koju dijelim s kolegom Kasapijem, nakon prošlogodišnjeg priznanja za "Helverovu noć", značajna je potvrda da međunarodni festivali imaju interes za političke teme koje u fokus stavljaju slobodu pojedinca", izjavio je povodom tog priznanja Mustafić.

Istakao je da je program festivala u Vracu imao selekciju društveno-angažovanih predstava, čije su se teme kretale od metafizičkog straha od novog oblika fašizma do savremene jeze korporativne ideologije novca i moći.

"Zato se posebno radujem nagradama kolega Selme Alispahić i Mete Jovanovskog kao priznanjima bh. teatru, dok je moje gostovanje u Makedoniji i režija "Sokratove odbrane" pokazala da postoji umjetnička i trajna veza između umjetnika na Balkanu kao relevantnog kulturnog prostora. Tako su i ove nagrade makedonsko-albansko-bosanske", istakao je Mustafić.

Festival u Vracama je, u okviru teatarske mreže NETA, povezan s teatrima i festivalima iz petnaestak zemalja.

Na ovogodišnjem Festivalu, osim "Jednog Pikasa" Sarajevskog ratnog teatra, sudjelovali su teatri iz Makedonije, Rumunije, Rusije, Kosova, Slovenije, Srbije te nekoliko nacionalnih teatara iz Sofije i drugih bugarskih gradova.

Međunarodni žiri u sastavu Nora Makarova iz Rusije (predsjednik žirija), Juri Juškevič iz Ukrajine i Blagoj Stefanovski iz Makedonije odlučivali su o ovogodišnjim laureatima.