Brojni umjetnici na Sarajevskoj zimi
0

Dijalog se može uspostaviti muzikom, poezijom, filmom...

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Evropska asocijacija festivala održala je jučer u Sarajevu sjednicu Izvršnog komiteta u okviru programa Festivala "Sarajevska zima", na kojoj su razmatrane redovne aktivnosti ovog tijela te one koje će biti realizirane.

Predsjednik Evropske asocijacije festivala Darko Brlek je kazao je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da se članovi Asocijacije sastaju četiri do pet puta godišnje u nekom od festivalskih gradova da bi razmatrali redovne aktivnosti. Najavio je da će generalna skupština ovog tijela biti održana u aprilu u bugarskom gradu Varni.

Potcrtao je također da će Asocijacija u maju iduće godine u Norveškoj realizacijom projekta "Euforija" obilježiti 60. godišnjicu postojanja. Ovo je tijelo oformljeno u Ženevi s ciljem da kultura bude pravi jezik u borbi protiv podijeljenosti, a danas broji više od 100 članica.

"Kulturom različitih vrsta, kao što su muzika, poezija, film ili slikarstvo, možemo uspostaviti nužni dijalog, bez kojeg se ne može živjeti", kazao je on.

Na konferenciji su ujedno program učešća na ovogodišnjoj "Sarajevskoj zimi" predstavili iranski umjetnici, čija će izložba biti otvorena danas u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

Generalni sekretar Iranske fondacije Ferdowsi Yaser Movahedfard najavio je da će na izložbi biti izloženo 20 ilustracija Šahname, eksponata Iranskog muzeja, dokumenta koji se bavi historijom i mitologijom drevne Perzije.

Istaknuo je da će u okviru festivalskog programa biti održani i književni susret te predavanje "Svijet Šahname".

"Zbog značaja koji Šahnama ima za evropsku i svjetsku umjetnost, UNESCO je u prošloj i ovoj godini u program uvrstio i obilježavanje 1.000 godišnjice ovog djela", istaknuo je on.

O sinoćnjem su nastupu u Narodnom pozorištu govorili članovi orkestra "Dušan Skovran", naglasivši da su na repertoaru imali djela savremenih kompozitora iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije.

Dirigent Obrad Nedeljković istaknuo je da je orkestar nastupio u okviru ciklusa koncerata pod nazivom "Dijalog", koji se realizira već sedam godina s idejom spajanja ljudi i izgradnje dijaloga.