{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Devet predstava u tri zemlje: Josip Pejaković donio dašak BiH u Skandinaviju

12.12.2015. u 08:33
56
6
Devet predstava u tri zemlje: Josip Pejaković donio dašak BiH u Skandinaviju
56
Zvuči gotovo nevjerovatno da je jedan umjetnik odigrao devet predstava u tri zemlje Skandinavije (Švedska, Norveška, Danska) za deset dana. To je uspio samo Josip Pejaković.
Gradovi Växjö, Stockholm, Örebro, Oslo, Kristiansand, Kopenhagen, Norrköping, Geteborg i Malme ugostili su Velikog glumca u punim dvoranama na nogama i ovacijama na kraju predstava i uzvicima "Dođi nam opet". A on sa energijom koja je samo njemu svojstvena pričao im je najljepše priče iz Bosne i Hercegovine.

Bilo puno smijeha i suza u isto vrijeme. Posebno je bilo emotivno u Geteborgu u Muzeju svjetske kulture pred gotovo 400 gledalaca kada se pjevala pjesma "Otkako je Banja Luka postala" i himna BiH na tekst Josipa Pejakovića koji nije usvojen. Aplauz je trajao skoro deset minuta i gotovo da su svi plakali.

Ništa manje emotivno nije bilo i u ostalim gradovima Stockholm, Oslo, Växjö, Kopenhagen i dalekom Kristijansandu i Malmeu gdje je u prvom redu u publici u invalidskim kolicima sjedila junakinja majka iz Potočara Šuhra Malić koju je Pejaković snimao u serijalu "U ime naroda" BHT1. Kada ju je ugledao sišao je sa scene i dugo je držao u zagrljaju. Obratio se publici i rekao ko je Šuhra Malić. Gotovo da su svi željeli da se sa njom slikaju.

U organizaciji ove dosad najuspješnije turneje u Skandnaviji učestvovali su Radio GBG iz Geteborga, Branko Mučibabić iz Kopenhagena, Bosansko udruženje i gospodin Trtak iz Kristiansanda, te Mirsad Handžar i Amin Pašić iz Sarajeva.

Publika je nadahnuto izlazila iz svih sala, u svim gradovima, a možda je to najbolje opisao Mostarac Zdravko Ivanišević koji živi u Malmeu: "Nedavno me uhvatila 'fjaka' da letim do Mostara na nekoliko dana jer su odmor i ljeto daleko. I u prošlu nedjelju dođe Josip Pejaković u Malme i donese nam Bosnu, donese nam Hercegovinu, donese nam Mostar, donese nam Sarajevo, Travnik, Turbe... donese nam Neretvu, Savu, Drinu, Lašvu... Donese nam sve što nam ovdje fali... i sad mogu izdržati još koji mjesec. Hvala mu!"

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: