Kultura
152

"Derviš i smrt" na Starom gradu Srebreniku

Klix.ba
U okviru manifestacije OGUS - Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik u zidinama tvrđave Stari grad Srebrenik, koja se prvi put u pisanim tragovima spominje daleke 1333. godine, odigrana je duodrama "Derviš i smrt".

Duodrama "Derviš i smrt", u kojoj glume Nusmir Muharemović, član ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, i Daniel Kovačević, glumac Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina, je otvorila ovogodišnju tradicionalnu manifestaciju OGUS.

U pitanju je prva duodrama nastala na osnovu dramatizacije romana velikana bh. književnosti Meše Selimovića, koju je uradila rediteljica Ljiljana Ivanović iz Srbije, a u kojoj igraju samo dva lika - Ahmed Nurudin kojeg tumači glumac Daniel Kovačević i mladi Mula Jusuf kojeg igra Nusmir Muharemović.

Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik - OGUS 2015.

Zvanični početak manifestacije OGUS 2015. će biti upriličen večeras, 8. avgusta u 20 sati programom na Ljetnoj pozornici ispred Doma kulture u Srebreniku, u okviru kojeg će nastupiti srebrenički glumci Siniša Kahvić i Damir Mašić te Ansambl "Zefir" Srebrenik.

Likovni umjetnici koji učestvuju na ovogodišnjem OGUS-u su već stigli u Srebrenik i vrijedno slikaju kako bi za sva vremena ostavili što kvalitetnija umjetnička djela. Tokom ovogodišnje manifestacije bit će upriličena izložba umjetničkih djela koja su nastala na prošlogodišnjem OGUS-u.

Tokom trajanja manifestacije OGUS 2015. Srebrenik će biti otvorena pozornica za sve ljudske umjetnosti i vještine. Osim već tradicionalnih sadržaja "Djeca slikaju svome gradu" i "Dječiji festival zabavne muzike", pop i rok koncerta, smotre folklora i pozorišne predstave, bit će upriličeni programi u izvedbi "Sevdah koncepta", zatim "Veče dijaspore", nastup plesne grupe "Rebus" iz Srebrenika kao i koncert grupe "Balsika" iz Tuzle.

Historijat manifestacije OGUS

Općina Srebrenik u saradnji sa Galerijom portreta iz Tuzle učinila je 1977. godine prve korake ka oživljavanju i promociji Starog grada Srebrenika kroz organizaciju manifestacije OGUS - Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik. U okviru ove manifestacije u Srebreniku su se susretali razni umjetnici iz Bosne i Heregovine i inozemstva dajući time nove stvaralačke impulse napuštenom gradu i tako su ga poslije mnogo vjekova ponovo vratili u život.

Srebrenik je u periodu održavanja manifestacije OGUS otvorena pozornica za sve ljudske vještine od likovnih umjetnosti preko živopisnih narodnih rukotvorina, recitala, muzike, glume itd.

OGUS svake godine ugosti petnaestak likovnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, koji je resorno nadležan za provođenje svih aktivnosti u okviru navedene manifestacije, ima i Galeriju umjetničkih djela OGUS-a, sa stalnom postavkom slika, grafika i crteža umjetnika koji su do danas boravili u koloniji.

U koloniji je do sada boravilo 308 umjetnika iz raznih dijelova svijeta, Španije, Njemačke, Argentine, Japana, Čehoslovačke, SAD, Poljske, Rumunije, Kolumbije, Engleske, Italije, Meksika i svih bivših jugoslovenskih republika.

Umjetnici koji borave u koloniji imaju zadatak da najmanje jedno umjetničko djelo ostave u Srebreniku, te na taj način doprinesu obogaćivanju fundusa galerije umjetničkih djela OGUS.