Kultura
106

"Derviš i smrt": Duodrama nastala kroz saradnju glumaca iz Zenice i Zrenjanina

Klix.ba
Nusmir Muharemović, glumac Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, s kolegom Danielom Kovačevićem iz Zrenjanina je napravio predstavu "Derviš i smrt" u nezavisnoj produkciji TEATRA iz Zenice.

U pitanju je prva duodrama nastala na osnovu dramatizacije romana velikana bh. književnosti Meše Selimovića, koju je uradila rediteljica Ljiljana Ivanović iz Srbije, a u kojoj igraju samo dva lika - Ahmed Nurudin kojeg tumači glumac Daniel Kovačević i mladi Mula Jusuf kojeg igra Nusmir Muharemović.

Duodrama "Derviš i smrt", u kojoj glume Nusmir Muharemović, član ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, i Daniel Kovačević, glumac Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina, premijerno je izvedena u Sarajevu, a bit će igrana u zvaničnoj selekciji tradicionalnog Festivala Barski ljetopis u Baru, 9. augusta. Na Barskom ljetopisu ove godine nastupaju teatri sa prostora bivše Jugoslavije, a duodrama "Derviš i smrt" je jedina predstava koja dolazi iz Bosne i Hercegovine.

Osim u Baru, duodrama "Derviš i smrt" igrat će 7. augusta u Srebreniku, u Starom gradu na tvrđavi, a 10. augusta na Ljetnoj pozornici u Virpazaru.

"Željeli smo napraviti predstavu koja će dugo živjeti, koju ćemo igrati širom nekadašnje Jugoslavije. Njena prednost je u tome što je u formi duodrame, pa će je samim tim biti moguće igrati i u malim mjestima gdje naše pozorišne kuće dolaze rijetko ili nikako. Znamo da mladi, nažalost, sve manje čitaju, a pošto je ovaj komad obavezna literatura, mi ćemo im omogućiti da u roku od sat vremena upoznaju dva glavna lika ovog romana i nadam se da će nakon toga poželjeti pročitati i sam roman", kaže glumac Nusmir Muharemović.

Njegov kolega Daniel Kovačević navodi kako je "Derviš i smrt" roman u kojem se, koliko god puta da se pročita, svaki put otkrije neka nova stvar koja glumca inspiriše da ide dalje i kopa dublje po ulozi koju igra.

"Da bi se uživalo u igranju tako velikog teksta, osnovna stvar je dobra komunikacija s kolegom koji stoji prekoputa tebe. A upravo u ovoj predstavi, koja je puna emotivnih i psiholoških nijansi, ta komunikacija i podrška među partnerima dolazi do punog izražaja, jer smo se potrudili napraviti predstavu ogoljenu od efekata, a ispunjenu odnosom i emotivnom borbom među likovima. Za mene su i same probe uživanje i s nestrpljenjem iščekujem svako novo igranje", kazao je.