"16/4, embedded truth"
99

Denis Haračić publici predstavio novu online izložbu u interaktivnom 3D prostoru

Dž. L.
Foto: Denis Haračić
Foto: Denis Haračić
Bosanskohercegovački umjetnik Denis Haračić publici je predstavio svoju novu online izložbu "16/4, embedded truth" koja se može posjetiti na njegovoj web stranici u interaktivnom 3D prostoru.

Haračić je vizualni umjetnik koji trenutno radi i živi u Sarajevu, a do sada je svoj rad predstavio u više samostalnih i grupnih izložbi u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Posebno se ističe njegovo učešće na izložbi savremene umjetnosti Museum of Now, u oktorbu prošle godine u Berlinu, nakon čega su 23 rada ovog mladog umjetnika uvrštena u kolekciju te ustanove. U svom radu prvenstveno koristi kombinovane tehnike grafike, crteža, slikanja i digitalne instalacije, najčešće se baveći pitanjima grupnog i pojedinačnog identiteta kroz apstrahovane prikaze čovjekolikih formi.

Faza 1. Dinamika, detalj, kombinovana tehnika, 2020.
Faza 1. Dinamika, detalj, kombinovana tehnika, 2020.

Ovog puta umjetnik predstavlja niz radova čija je osnovna ideja bila zapažanje i dokumenovanje psihološke suštine života u samoizolaciji. Rezultat tog procesa je 16 apstraktnih autoportreta koji se razvijaju kroz četiri različita ciklusa. Rad je nastao u periodu od 21. marta do 18. aprila u improvizovanom ateljeu koji se nalazi u Haračićevom stanu, a sva 4 ciklusa mogu se pogledati u interaktivnom 3D postoru na njegovoj stranici.

Faza 4, Reintegracija, detalj, kombinovana tehnika, 2020.
Faza 4, Reintegracija, detalj, kombinovana tehnika, 2020.

Umjetnik navodi kako je prvo bilo potrebno razmisliti o tome šta je zapravo uloga umjetnosti u novonastaloj globalnoj situaciji.

"Koronavirus je plodno tlo za reakcijske radove, a ja u svojoj praksi pokušavam da se udaljim od bilo kakvog oportunizma, ali bez obzira na to, činjenica je da je ovo jako čudno vrijeme i da utiče na sve nas. Moj rad se razvijao kroz period od skoro mjesec dana u prvobitnom pokušaju da zabilježim različite observacije sebe i svog zivota u samoizolaciji. Međutim, nakon što sam krenuo s radom, vrlo rano sam odlučio da napustim tu ideju ili da joj bar pristupim sa manje intenziteta, kako bi postala neusiljena i neopterećena velikim očekivanjima. Nakon toga se čitava stvar počela razvijati poprilično spontano. Neki dijelovi su obilježeni određenim emotivnim stanjima, a neki su u potpunosti nastali na temeljima čiste fascinacije prema likovnim mogućnostima medija s kojim sam u tom trenutnku eksperimentisao. Svakako je light motiv ove izložbe taj razdor između postavljenih očekivanja i onoga što zapravo želimo da ostvarimo. Na osnovu toga se može povući i paralela prema svijetu umjetnosti, u kojem vlada vječna potražnja za svježim reakcijama, sve u nadi da se ugrabe što bolje prilike ili da ne kažem karijerni potezi, a zaboravlja se zapravo na lične afinitete umjetnika. Po mom mišljenu umjetnost treba da potiče iz introvertnog svijeta koji ne bi trebao biti uslovljen trendovima. Mislim da te skrivene i intimne sfere mogu da komuniciraju sa publikom monogo vjerodostojnije nego bilo kakvi pokušaji da se uspostavi narativ o nekoj grandioznoj ideji", kaže Haračić.

Izložba
Izložba

Autor također navodi kako ova teška i vrlo specifična globalna pojava drastično mijenja naš ubrzani način života, što se ogleda i u kustoskom tekstu koji je za izložbu napisao berlinski kustos Denis Leo Hegić.

"Trenutno, naš najvažniji fokus mora biti da se spriječi konačni zastoj umjetnosti i kulture. Digitalni prikazi su važno sredstvo za to, a prezentacija nove serije Denisa Haračića uopšte ne pati od nedostatka fizičkog kontakta. Naprotiv, digitalni prikaz djela stvorio je nove perspektive - umjetnik je prikazao sebe, što rezultira autoportretima koji se redaju poput kadrova u pokretnoj slici. Haračić nam predstavlja snimke svijeta koji je zaustavljen u vremenu", napisao je Hegić.

Izložba će biti otvorena za posjetu naredna dva mjeseca.