Priča iz 1995. godine
11

U muzeju izložena slika Siniše Mihajlovića u koju je pucao njegov najbolji prijatelj

S. G.
U Muzeju primjenjene umjetnosti u Beogradu svečano je otvorena izložba posvećena legendarnim preminulim nogometašima Siniši Mihajloviću i Italijanu Paolu Rossiju.

Mnogobrojni posjetioci su imali prilike da vide brojne eksponate iz života ovih nogometnih velikana, a među njima je izložena i legednarna fotografija Siniše Mihajlovića u dresu Jugoslavije, u koju je svojevremeno pucao njegov najbolji prijatelj.

Na fotografiji koja je izložena u muzeju u Beogradu stoji opis:

"Jedan od najboljih prijatelja Siniše je pucao u njegovu fotografiju u njegovoj kući u Borovu, u Hrvatskoj, u mjestu gdje je rođen. Poslije toga, porodica Siniše napušta kuću i bježi u Beograd 1991. godine, baš kada je i 200.000 Srba protjerano iz Hrvatske".

Siniša je uslijed ratnih dešavanja u Hrvatskoj morao napustiti rodni kraj i pobjeći u Srbiju nakon vojne akcije Oluja.

Pet godina kasnije, Siniša se našao oči u oči sa čovjekom koji mu je spalio rodnu kuću i pucao u njegovu sliku na zidu, a riječ je o njegovom najboljem prijatelju Stipi.

Mihajlović je u svojoj autobiografiji opisao kako je izgledao susret sa Stipom 1999. godine u Zagrebu, kada je reprezentacija Jugoslavije igrala protiv Hrvatske u kvalifikacijama za EURO.

Sinišin nekadašnji prijatelj, koga je smatrao bratom, molio je za oproštaj, na šta je legendarni nogometaš pristao.

Siniša Mihajlović preminuo je krajem prošle godine nakon dugogodišnje borbe s leukemijom.

Neizbrisiv trag je ostao u italijanskim velikanima Laziju, Interu, Sampdoriji i Romi.