Kultura
0

Deen specijalni gost u muzičko-scenskom spektaklu "Briljantin"

Piše: A. Dž.
Foto: Admir Dervišević
Foto: Admir Dervišević
Zbog ogromnog interesa javnosti i odličnih reakcija publike nakon prvog izvođenja 13. maja, studenti sarajevske Muzičke akademije će 11. juna na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo ponovo izvesti mjuzikl Briljantin.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dario Vučić je na konferenciji za novinare rekao da, iako mjuzikl u našoj zemlji nije dovoljno zastupljen, studenti su, uz pomoć profesora, optimizam, znanje i entuzijazam preslikali na sebe i dali ga publici, koja je nakon premijernog izvođenja na nogama ispratila kraj predstave.

"Veoma je važno podržavati mlade ljude bez obzira na to što nisu članovi akademske zajednice. Oni radom i zalaganjem dokazuju da su i više od toga. Ponosan sam na studente koji su donijeli ovaj mjuzikl na scenu", rekao je Vučić.

Večer kada je prvi put izveden "Briljantin" se, prema riječima prodekanese za umjetničku aktivnost Muzičke akademije u Sarajevu Mirjane Papić-Hrkaš, neće nikada zaboraviti.

"To nije bila priča Dannyja i Sandy, već nezaboravna priča prepune dvorane Narodnog pozorišta, koja je bila ispunjena tako pozitivnom energijom, digla na noge i proživljavala mjuzikl zajedno s pjevačima, glumcima i bendom", rekla je Papić-Hrkaš.

Rediteljica Briljantina Alma Ferović pojasnila je da je riječ o muzičko-scenskom izvođenju koje je proizašlo kao rezultat mukotrpnog rada studenata druge i četvrte godine svih odsjeka Muzičke akademije.

"Narodno pozorište će 11. juna ponovo biti transformirano u jednu kuću prepunu ljubavi i kuću mladih za koje je ovo bio jedan veliki eksperiment", izjavila je Ferović i dodala da je mjuzikl izuzetno zahtjevan žanr, koji u ovoj predstavi na scenu iznosi 40 izvođača.

Foto: Admir Dervišević
Foto: Admir Dervišević

Glavne uloge u "Briljantinu" i ovaj put će igrati Tarik Mulaomerović (Danny), Nikolina Vujić (Sandy Olsson) i Ajsela Zoronjić (Betty Rizzo). Specijalni gost u repriznom izvođenju bit će Fuad Backović Deen, kojem je dodijeljena uloga Teen Angela.

Deen je priznao da mu je učešće u mjuziklu veliki izazov, jer nešto slično nikada prije nije radio, te da ima tremu, iako je dugo na sceni.

"Drago mi je što imam priliku družiti se s mladim talentiranim ljudima i obećavam dobru zabavu i prelijepu energiju koju ćemo tu noć dodijeliti svima onima koji dođu i pogledaju ovu predstavu", kazao je Deen i dodao da mu uloga Teen Angela savršeno odgovara jer, kako je rekao, nije nikada odrastao.

Mulaomerović, Zoronjić i Vujić su izrazili zadovoljstvo što će "Briljantin" ponovo biti izveden jer to nije niko očekivao.

Nenad Tešić, koji je radio muzičku režiju i aranžmane, istaknuo je da je u ovu predstavu uloženo puno truda i rada.

"Mjuzikl potpada pod visokobudžetni žanr, a naš životni standard nam onemogućava da radimo takve žanrove, no uz entuzijazam i volju sve je moguće", izjavio je Tešić.

Briljantin će 11. juna biti izveden u dva termina, od 18:30 i 20:30 sati.