Kultura
119

Decenija galerije "Boris Smoje": Kultno okupljalište "raje" čuva uspomenu na velikog glumca

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevska galerija "Boris Smoje" obilježila je večeras desetogodišnjicu postojanja.

Dio svečanosti bilo je otvaranje izložbe 80 fotografija što hronološki pokazuju njen rad od osnivanja do danas.

Galerija nosi ime velikog pozorišnog glumca, prvaka sarajevskog Narodnog pozorišta Borisa Smoje, a osnovana je na inicijativu njegove supruge Nere koja je time željela da Borisovo ime ne padne u zaborav.

Iz Galerije ističu da su za jedno desetljeće, entuzijazmom i ljubavlju a ne novcem, uspjeli, ne samo da njegovo ime ne bude zaboravljeno, već i da su sigurni da će živjeti vječno. Za kulturu Sarajeva su učinili više nego mnoge institucije, ističu.

Galerija "Boris Smoje" je u desetljeću kulturno-društveno-edukativnog djelovanja postala kultno okupljalište ljudi što vole i cijene umjetnost, ne samo likovnu.

Priređeno je 105 izložbi, 68 jutara poezije, 44 koncerta, mnogo filmskih projekcija i organizirano više od 50 humanitarnih akcija. Posljednja je bila sakupljanje 1.300 knjiga za biblioteku u Maglaju nakon što je poplava poharala prošle godine u maju ovaj gradić na rijeci Bosni.

"Kultno okupljalište 'raje' sa svih strana svijeta, mjesto koje okuplja ljude koji vole umjetnost, život, druženje i dobru muziku", riječi su kojima ekipa Galerije opisuje tu instituciju i obećava da će tako biti i ubuduće.