Kultura
55

Galerija "Boris Smoje" slavi 10. godišnjicu

Klix.ba
Kultno okupljalište raje sa svih strana svijeta, mjesto koje okuplja ljude koji vole umjetnost, život, druženje I dobru muziku - Galerija "Boris Smoje" slavi 10 godina od svog osnutka.

Drugog februara 2005. godine na inicijativu supruge velikana glumišta I prvaka Narodnog Pozorišta u Sarajevu, Borisa Smoje, gospođe Nere Smoje, otvorena je Galerija "Boris Smoje".

Nera Smoje utemeljila je mjesto koje će biti okupljalište mladih slikara, ljubitelja umjetnosti, mjesto na kojem će se moći razmjenjivati iskustva i informacije iz umjetnosti, mjesto unutar kojeg će mnogi izrasti u danas poznate umjetnike, kako slikare tako I kipare, glumce, pjesnike i muzičare.

Galerija "Boris Smoje" dobila je ime po Borisu Smoji jer gospođa Nera nije htjela da ime jednog toliko divnog umjetnika, glumca, oca, dide, barbe i naprosto dobrog, toplog i dragog čovjeka padne u zaborav.

Nakon 10 godina kulturno-društveno-edukativnog djelovanja Galerije "Boris Smoje" ne samo da možemo reći da njegovo ime nije palo u zaborav, nego smo sigurni da se ime Borisa Smoje nikad neće zaboraviti.

"Zato smo, dragi naši prijatelji I ljubitelji ove malene galerije sa velikom dušom I harizmom, povodom 10. godišnjice osnutka GBS odlučili organizirati izložbu fotografija pod imenom '10 godina sa vama', gdje smo uvrstili 80 fotografija koje smo prikupljali posljednjih nekoliko mjeseci, 80 fotografija koje su nam naši gosti, prijatelji i umjetnici fotografi ustupili na korištenje kako bismo prikazali kronološki slijed razvoja Galerije od početka rada 2005. do dana današnjeg 2015.", navode iz ove galerije.

U ponedjeljak 2. februara 2015. svi zainteresovani su pozivani na otvaranje izložbe i ugodno druženje uz dobru priču i još bolje fotografije, sa početkom u 20 sati.