{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Davno sam ti legao": Dokumentarno-animirani film o stećcima stiže najesen

4.8.2015. u 08:38
93
31
"Davno sam ti legao": Dokumentarno-animirani film o stećcima stiže najesen
93
Sredinom jula započelo je snimanje dokumentarno-animiranog filma o simboličkom svijetu stećaka radnog naziva "Davno sam ti legao...".
Snimanje je obavljeno na području planina Bjelašnice, Treskavice, Zelengore i opštine Olovo, dok se snimanje nekropola na području Hercegovine i opštine Kupres planira završiti do kraja mjeseca.

U prvoj fazi snimljene su nekropole i pojedinačni stećci na lokacijama: Gornji Bakići kod Olova, Umoljani, Lukomir i Šabići na planini Bjelašnica, Gvozno polje na planini Treskavica, Mirkova Kosa kod Kalinovika i Čengić Bare na planini Zelengora.

Dokumentarno-animirani film "Davno sam ti legao...", što predstavlja dio natpisa sa jednog od nadgrobnih spomenika, hibridna je filmska vrsta o simboličkom svijetu stećaka i epitafa u kombinaciji slike i animacije. U filmu će se naizmjenično smjenjivati slika i animacija, pri čemu će se animirani dijelovi pojavljivati u tri varijante: kao zasebne animirane cjeline, kao animacija nanesena na sliku i u kombinaciji sa slikom, pri čemu se slika transformiše u animaciju.

Film je podijeljen u nekoliko cjelina, postupkom fragmentarne naracije, od čega svaki dio oslikava život srednjovjekovnih stanovnika Bosne i Hercegovine i kulta smrti. Za izradu scenarija prikupljena je obimna naučna literature koja se bavi fenomenom stećaka u cjelini. Literatura je značajnim dijelom prikupljena iz biblioteke Muzeja Republike Srpske.

Od 70.000 evidentiranih stećaka na 3300 lokaliteta, u Bosni i Hercegovini se nalazi oko 60.000. Pretpostavka je da taj broj čini 80 posto ukupnog broja stećaka jer ih preostalih 20 posto s vremenom bilo uništeno. Stećci su izuzetno vrijedna istorijska i umjetnička, ali i duhovna baština Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, jedinstvena u Evropi i svijetu. Dio stećaka su srednjovjekovni nadgrobni spomenici, dok se za preostale takve kamene spomenike ne zna čemu su tačno služili. Kao dio serijske transnacionalne nominacije na Tentativnu listu UNESCO-a su upisane 22 nekropole stećaka sa područja Bosne i Hercegovine.

Ekipu filma "Davno sam ti legao..." sačinjavaju Goran Dujaković, scenario i režija, Nebojša Đumić, animacija, Draško Gajić, kamera, Predrag Solomun, montaža, Vladimir Turjačanin, muzika, Aleksandar Svitić, asistent snimatelja i Dragana Protić, producent.

Asocijacija za vizuelne umjetnosti FenixArt realizuje fazu produkcije u sklopu projekta "Dijalog za budućnost", koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Projekat "Dijalog za budućnost" se finansira sredstvima Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: