U "Novom hramu" otvorena izložba
0

Danas obilježen "Evropski dan jevrejske kulture"

FENA
Galerija "Novi hram"
Galerija "Novi hram"
Jevrejska zajednica BiH i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija" danas obilježavaju "Evropski dan jevrejske kulture 2011."

U Galeriji "Novi hram", u večernjim satima, otvorena je izložba dokumentarne fotografije, američkog fotografa i publiciste Edwarda Serotta te prikazan kratki dokumentarni film pod nazivom “Survival in Sarajevo: Friendship in time of war“ (Preživjeti u Sarajevu: prijateljstvo u vrijeme rata).

Izložene fotografije, kao i sam film, pokazuju ono što je Jevrejska zajednica bila tokom rata u BiH, odnosno kako je nastojala pomagati pripadnicima drugih naroda i kako se kroz razne aktivnosti zalagala za suživot.

Manifestacija je nastavljena koncertom oberkantora Shamuela Barzilaija uz pratnju Nigun Trija u sastavu Aleksander Ševčenko, harmonika, Maciej Golebiowski klarinet, Daniel Klemmer bubnjevi, u sarajevskoj Sinagogi.

Evropski dan jevrejske kulture obilježen je prvi put 1996. godine u Alzasu (Francuska), kao vrlo uspješna lokalna manifestacija.

Do 1999. ova se manifestacija proširila na cijelu Francusku, zatim Njemačku, Švicarsku, Italiju i Španiju, da bi 2000. godine, s pridruživanjem novih 11 evropskih zemalja, među kojima je i BiH, i zvanično postala evropska manifestacija.