{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas obilježavanje 31 godine od smrti velikog pisca Branka Ćopića

S
26.3.2015. u 08:51
188
69
Danas obilježavanje 31 godine od smrti velikog pisca Branka Ćopića
188
Danas obilježavanje 31 godine od smrti velikog pisca Branka Ćopića
Branko Ćopić
U Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića, danas će biti obilježena 31 godina od smrti ovog velikog pisca.
Predstavnici opštine Krupa na Uni, Zavičajnog društva "Branko Ćopić", istoimene fondacije i Osnovne škole u Donjem Duboviku koja nosi ime velikog pisca položitće vijence i cvijeće kod Brankove biste u Hašanima, ispred spomen-škole koja nosi ime ovog književnika.

Cvijeće će biti položeno u 12.00 sati.

Jučer je u Hašanima Skupština Zavičajnog društva "Branko Ćopić" zaključila da bi trebalo aktivno raditi na promociji lika i djela ovog književnika da bi dostojno bilo obilježeno 100 godina od njegovog rođenja.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a na današnji dan 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

Njegova antologijska zbirka pripovjedaka "Bašta sljezove boje" osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za roman "Ne tuguj, bronzana stražo".

Bio je autor i brojnih romana i zbirki pripovjedaka, te dobitnik više nagrada u bivšoj državi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: