{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Damir Nikšić poziva mlade umjetnike na prvi sarajevski Festival ulične umjetnosti

7.9.2015. u 16:09
54
32
Damir Nikšić poziva mlade umjetnike na prvi sarajevski Festival ulične umjetnosti
54
Damir Nikšić poziva mlade umjetnike na prvi sarajevski Festival ulične umjetnosti
Festival ulične umjetnosti Sarajevo 2015, prvi sarajevski Festival ovakvog tipa bit će održan 25., 26. i 27. septembra 2015. (petak, subota i nedjelja) na više od dvadeset lokacija širom grada Sarajeva i njegovih općina.
Festival ulične umjetnosti je multimedijalni festival na otvorenom koji tretira temu "Urbane transformacije – Sarajevo na drugi pogled", a čija se pozornica proteže kroz različite dijelove grada, popularizirane i zapostavljene.

Festival ulične umjetnosti Sarajevo (FUU) je utemeljen entuzijastičnim djelovanjem pojedinaca i pojedinki, zaljubljenika/ca u kulturu i umjetnost, i iz želje da se ova vrsta događaja koja je već odavno trend u svijetu dovede i do stanovnika/ca i posljetitelja/ica Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Pokretač ove manifestacije je bh. reditelj Aleš Kurt.

FUU je kreiran s ciljem da se ovim raznovrsnim aktivnostima što većem broju ljudi uljepšaju septembarski dani, da se probudi odgovornost donositelja odluka kada se radi o umjetnosti i kulturi, ali i kako bi se skrenula pažnja na mlade kao i na već etablirane bh. umjetnike/ce. U najkraćem, FUU teži ka tome da bude alarm koji će na neki novi način (pro)buditi duh sarajevske lokalne zajednice.

FUU je događaj koji publiku ne obavezuje na posjetu, već joj dolazi sam – u parkove, ulice, naselja, šetališta; oživljavajući gradska područja kroz kulturu i umjetnost. Festival prezentira svoje sadržaje tako da čini publiku pasivnim i aktivnim učesnicima/cama, i to kroz animaciju sadržajima koji već u stvaranju postaju, a potom i ostaju urbano i kulturno naslijeđe grada.

Za FUU je kreirana Crowdfunding kampanja, a u nastavku možete pogledati video:

Sarajevski konceptualni umjetik Damir Nikšić poziva mlade i zainteresovane slikare/ice, mural i grafiti umjetnike/ce na formiranje Prvog propagandnog odreda BTO slikarstva (Bosanska teologija oslobođenja), što će se desiti krajem mjeseca septembra u sklopu radionice "BTO slikarstvo" u toku trajanja prvog Festivala ulične umjetnosti – FUU 2015.

Za sticanje zvanja "Komesar BTO slikarstva" potrebno je uspješno završiti radionicu koja će trajati sedam dana.

Četiri dana (21-24. septembra) će trajati upoznavanje sa konceptom, etičkim i estetskim osnovama i odrednicama propagandnog slikarstva BTO-a kao i razrada skice i tehničkih detalja zajedničkog projekta, dok će naredna tri dana (25-27. septembra) trajati zajednički rad na muralu u studentskom kampusu bivše kasarne Maršal Tito.

Na završnoj svečanosti bit će upriličeni punk-rock koncert i koktel-druženje na otvorenoj sceni u Kampusu, gdje će se inaugurirati zajedničko djelo, odred i komesari.

Prijave slati na info@fuu.ba
Email obavezno naslovite: BTO
Uz prijavu pošaljite semplove vaših radova ili link na adresu sa radovima.
Krajnji rok za prijave je četvrtak, 17. septembar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: