Collegium artisticum
0

Čudesna izložba Farhada Moshirija u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Djelo eminentnog iranskog umjetnika Farhada Moshirija "Ant Farm" koje je prezentirano je u okviru grupne izložbe Susjedi u dijalogu – Kolekcija Istanbul za Ars Aevi u Feshani-i Amire, u Istanbulu u martu 2007. godine, sarajevskoj će javnosti biti predstavljeno u okviru istoimene izložbe u gradskoj galeriji Collegium artisticum od 10-31. oktobra tekuće godine.

Djelom "Ant Farm" (Farma mrava), Farhad Moshiri definira nerješive probleme svjetskih metropola sa gomilama crnih automobila skupljenim u tradicionalnom trgovačkom centru Eminönü.

Moshirijevo djelo „Ašk“ (Ljubav) prodato je na aukciji u aukcijskoj kući Bonhams u Londonu za 1.048.000 američkih dolara, što je ujedno i najskuplje djelo nekog umjetnika sa istoka u povijesti.

Djelom Ašk, koje je rađeno od skupocjenih Swarovski kristala, kristalnog praha i akrilika na platnu, dominira monumentalni natpis „ašk” (ljubav) koji ima isti odjek univerzalne važnosti u kulturama istoka i zapada. U iranskoj kulturi pojam ljubavi je centralni pojam sufijskog misticizma, gdje ljubav označava mjesto susreta čovjeka i Boga, koja rezultira u iskustvo koje je i senzualno i religijsko. Slično, u zapadnoj kulturi poimanje ljubavi daje primat kršćanskim idejama bratske i susjedske ljubavi i ljubavi Boga prema čovjeku, rekli su u Ars Aeviju.

Moshirijevo djelo „Ant Farm“ bit će predstavljeno na izložbi novih djela sarajevske Kolekcije Ars Aevi kreiranoj u Istanbulu u proljeće 2007. godine.

Kolekcija Istanbul za Ars Aevi će biti otvorena za posjetitelje predstojećeg 9. oktobra u galeriji Collegium artisticum.