|

"Čovjek iz podruma" je ogledalo postdejtonske BiH i svega što nam se dešava

"Čovjek iz podruma" je ogledalo postdejtonske BiH i svega što nam se dešava
196
Klix.ba/Fena
23.1.2014. u 20:50
15
komentara
196

dijeljenja
1/7 Kristina Ljevak, Nihad Hasanović i Goran Uzunović (Foto: Nedim Grabovica)
2/7 Nihad Hasanović (Foto: Nedim Grabovica)
3/7 Foto: Nedim Grabovica
4/7 Foto: Nedim Grabovica
5/7 Foto: Nedim Grabovica
6/7 Foto: Nedim Grabovica
7/7 Foto: Nedim Grabovica
U prostorijama knjižare Buybook u Sarajevu večeras je promoviran roman "Čovjek iz podruma", mladog bh. pisca Nihada Hasanovića.
"Čovjek iz podruma" je roman o Rejhani, majstorici klasične gitare, koja pokušava da riješi zagonetku smrti svog oca. Pisac paralelno donosi priču o programeru i bivšem vojniku koji je iz BiH emigrirao u SAD

Vođeni zajedničkim interesima, njih dvoje se povezuju preko interneta i pristaju na svojevrsnu "paklenu saradnju". Kako je rečeno, Hasanovićevi likovi su studenti, umjetnici, ljudi istančanog senzibiliteta, koji sa posebnom lucidnošću vide i doživljavaju bosansku stvarnost.

Na pitanje šta ga je inspiriralo da napiše ovaj roman, Hasanović je kazao da on nema inspiraciju, te da piše o epizodama iz vlastitog i života njegovih prijatelja.

"Ja kada bih pisao neku interpretaciju rekao bih da ova knjiga otvara prozor u neku novu vrstu ljubavi koja ne zna kako će se razvijati i šta će s njom biti, ali to je samo moje tumačenje i ne mora biti tačno. Po meni je ljubav ta koja bi trebala da zapljusne te oštećene dijelove Rejhaninog i života njene porodice", rekao je autor na promociji.

Promotorka Kristina Ljevak kazala je da "Čovjek iz podruma" nije knjiga o ratu, ali je svakako knjiga o ljudima koji su preživjeli rat. Istaknula je da o svemu onome što nam se danas dešava Nihad Hasanović "hirurški" precizno piše - o otuđenju među ljudima, o nemogućnosti pronalaska kvalitetnih emotivnih veza, ali i drugih međuljudskih relacija , do nemogućnosti zaokruživanja svog privatnog i profesionalnog života.

"Zapravo, ovo je pravo ogledalo postdejtonske i poslijeratne Bosne i Hercegovine", rekla je Ljevak.

Hasanović veliku pažnju posvećuje internetu i njegovom utjecaju na naše živote.

"Internet sve dublje prodire u naše živote. Ne znam ko će tu koga da iskontroliše i hoće li tehnologija biti ta koja će nas kontrolisati pa ćemo se promijeniti u negativnom smjeru ili će biti obrnuto pa ćemo uspjeti ovladati tehnologijom. Mislim da je ova faza u kojem nema povratka. Tehnologija se može ukinuti, ali to bi se stravično odrazilo na živote ljudi", kazao je Hasanović.

Promotori su ocijenili da se "Čovjek iz podruma " ostvaruje i kao izuzetno književno djelo u romanesknom smislu, koje kao takvo zaslužuje svoje mjesto na polici svakog ljubitelja književnosti u BiH i šire.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...