Kultura
78

"City of Art": Umjetnici Počitelju vraćaju stari sjaj

Klix.ba
Počitelj
Počitelj
Drugi međunarodni susreti mladih stvaralaca u kulturi "City of Art - Počitelj" ugostit će od 8. do 19. jula u ovom gradiću oko 50 studenata i mentora iz BiH i inozemstva.

Među mentorima će se naći maestro Safet Zec, Rinko Golubović, Vedran Fajković, Damir Imamović, Vlado Podany, Imrana Kapetanović, Haris Dedović i profesori sa Univerziteta u Bolonji koji su pokazali interes da njihov univerzitet postane stalni partner projekta City of Art.

Cilj i ideja vodilja susreta je upoznavanje i zbližavanje mladih stvaralaca u kulturi, razmjena ideja i ostvarivanje saradnje na zajedničkim multimedijalnim projektima, međureligijska i međunacionalna tolerancija i poštovanje, vraćanje staroga sjaja Počitelju, ali i turistička promocija kulturno-historijskog naslijeđa Počitelja, regiona općine Čapljina i Bosne i Hercegovine, istakao je predsjednik Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti "Grad umjetnosti" Hamdija Karalić.

Ovo udruženje susrete organizuje zajedno sa Općinom Čapljina, Safetom Zecom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta te Ministarstva okoliša i turizma FBiH, te uz pomoć prijatelja projekta Sarajevske pivare, Autoprevoza Mostar i MFK Sunrise.

Svečano otvaranje susreta "City of Art - Počitelj" bit će u petak, 8. jula u 20 sati u avliji Likovne kolonije uz klapu Trebižat i poznatog pijanistu Vladu Podanyja. Susrete će otvoriti načelnik Općine Čapljina Smiljan Vidić.

Direktor ovogodišnji susreta je reditelj Nedim Karalić, a programski direktor reditelj Gorčin Zec.