Otvoren 16. SFF
0

FOTO+VIDEO / "Cirkus Columbia" stigao u naš mali grad

Video: Jasenko Korjenić
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Tulin Ozen i Semih Kaplanoglu, glumica i režiser filma 'Med' (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Svjetskom premijerom filma reditelja Danisa Tanovića i Ivice Đikića "Cirkus Columbia" otvoren je 16. "Sarajevo Film Festival", koji će trajati do 31. jula.

Na otvaranju su crvenim ćilimom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu prodefilovali glumci i ekipa filma, kao i brojni drugi gosti, među kojima i košarkaš Dino Rađa sa suprugom, ministri za kulturu Kantona Sarajevo i Federacije BiH, Emir Hadžihafizbegović i Gavrilo Grahovac, koji su budžetskim sredstvima pomogli da se Festival održi. Na "red carpetu" se uz ovacije i toplu dobrodošlicu pojavila i jet-seterica i humanitarka Sanela Jenkins...

Glumica Mira Furlan, koja igra jednu od glavnih uloga u filmu, privukla je najviše pažnje prisutnih novinara, fotografa, te ovacije onih koji su se gurali uz crveni ćilim kako bi uhvatili dašak atmosfere. Ovacije su "pokupili" i režiser oskarovac Danis Tanović, legenda ex-yu glumišta Miki Manojlović, ali i sjajna glumica Jelena Stupljanin.

Na Ceremoniji otvaranja Festivala uručeno je i počasno priznanje "Sarajevo Film festivala" - "Srce Sarajeva" direktoru Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu Dieteru Kosslicku.

"Cirkus Columbia" je romantična saga čija je radnja smještena potkraj stoljeća koje je tragično najavilo dolazak novog doba na Balkan. U trenutku odlaska komunizma i dolaska demokratskih promjena, Divko se nakon godina odsustva pojavljuje u rodnom hercegovačkom mjestu. On je sada bogat čovjek, dolazi skupim mercedesom i sa četrdeset godina mlađom suprugom, željan gomile sitnih osveta. Prva Divkina pobjeda je izbacivanje bivše žene i sina iz kuće u kojoj su stanovali. U početku izgleda kao da Divko pobjeđuje i kao da novac može sve.

Film "Cirkus Columbia" je rađen u koprodukciji BiH, Francuske, Velike Britanije, Slovenije, Njemačke, Belgije i Srbije, a u filmu igraju: Miki Manojlović, Mira Furlan, Boris Ler, Jelena Stupljanin, Mario Knezović, Milan Štrljić, Svetislav Gončić, Almir Mehić.