Kultura
152

Children MESS donosi radost najmlađoj publici, ali i starijima

Klix.ba
U okviru 54. Internacionalnog teatarskog festivala MESS održat će se i program za najmlađu publiku, popularni Children MESS.

Predstava Aparat Teatra "Plumb BO-BO, ZU" za djecu do tri godine, trudnice, roditelje i sve zainteresirane obradovat će osim sarajevske i publiku u Goraždu i Visokom, dok će za nešto starije teatarsku čaroliju donijeti "Genijalni genije" (Kazalište lutaka Zadar) i "Juri Muri pleše u Africi" (Plesni teatar Ljubljana).

Moto Aparat teatra jeste: Samo jednom se prvi put ide u pozorište! Zbog toga je "Plumb BO-BO, ZU" predstava za djecu uzrasta do tri godine i bavi se smiješnim i tužnim, pokretom i zvukom, oblikom i bojom. Aparat teatar traži način da komunicira sa publikom koja još "ne govori".

Juri Muri pleše u Africi
Juri Muri pleše u Africi

Pri tome se oslanjaju na sposobnosti teatra kao žive umjetnosti da bez ikakvih tehničkih efekata zainteresira publiku. "Ova predstava pomaže odraslima da progovore jezikom djece. I ne znamo koliko toga nam najmlađi/e mogu reći na 'svom jeziku'! Potrudit ćemo se da nikog ne prepadnemo, malo ćemo svirati, malo ćemo plesati i služiti se prastarim trikovima klaunovske igre", poručuju iz Aparat Teatra.

Za malo starije MESS-ovce, uzrasta od 4 do 9 godina posebno će zanimljiva biti predstava "Genijalni genije" inspirisana Leonardom da Vinčijem, jednim od najbriljantnijih i najsvestranijih umova koji su ikada živjeli.

"U ovoj verziji neshvaćeni genije često sam sebi najveći neprijatelj jer dopušta svojim sumnjama i strahovima da preuzmu kontrolu. Oni su na sceni utjelovljeni u Ljudima – okolini koja ne shvaća ni njega ni njegove izume. No, na kraju se sa svojim strahovima ipak hvata u koštac...", najavljuju predstavu iz Kazališta lutaka Zadar.

Genijalni genije
Genijalni genije

Također, za uzrast od četiri do devet poučna priča o životu stiže sa predstavom "Juri Muri pleše u Africi", koja govori o dječaku koji se ne želi kupati te pobjegne u Afriku i otkriva zanimljive životne stvari. Uz pomoć afričkih ritmova, muzike uživo, lutaka neobične veličine i mnogo plesa, reći će vam nešto o geografiji, bojama i razlikama ovog svijeta.

Rezervacije ulaznica su već počele, a više informacija je dostupno putem telefona 062 011 661 ili u direkciji Festivala MESS, ulica Maršala Tita 54/II. Kompletan program dostupan je na www.mess.ba.