Novi atak na kulturu!
81

Centar Skenderija izbacuje Charlamu, Collegium Artisticum bez struje

Piše: A. Džaferović
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Jadna je ona država koja izbacuje svoje umjetnike na ulicu", kazao je vidno potresen Jusuf Hadžifejzović na konferenciji za novinare upriličenoj povodom najave Centra Skenderija da će deložirati Centar kulturnih aktivnosti (CeKa) Charlama, čiji je Hadžifejzović osnivač i voditelj, iz prostorija kulturno-sportskog centra.

Menadžment Centra Skenderija poslao je Charlami jednostrani raskid Protokola o saradnji i najavio deložaciju Udruženja zbog duga od 40.000 KM. No, renomirani bh. umjetnici i osnivači Centra kulturnih aktivnosti tvrde da je istina potpuno drugačija.

Mirsad Ćatić Ćuperak kazao je da su Charlama i Skenderija imali partnerski sporazum o saradnji na osnovu kojeg su zajedno aplicirali na projekte.

Partner nas izbacuje

"Po sporazumu smo aplicirali prema federalnim institucijama i dobili određena sredstva. Jedna trećina je trebala ići Skenderiji, a dvije trećine nama za razvoj projekata. Međutim, Skenderija je sva sredstva zadržala i Udruženju nije dala ništa, već je poslala jednostrani raskid Protokola o saradnji bez obrazloženja i akt o deložaciji u roku od sedam dana. Mi nemamo ugovor o zakupu već partnerski sporazum, gdje naš partner uzima sve sebi i istjeruje nas iz prostora", kazao je Ćatić i naglasio da sporazum koji imaju jasno pokazuje da Skenderija Charlami duguje novac, a ne obratno, kako tvrdi direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović.

Zbog ove odluke umjetnici su danas izrazili svoj protest i pozvali građane Sarajeva da ne dozvole estradizaciju kulture.

"Ovo što mi radimo danas je umjetnički čin, jer su nas htjeli tako grubo izbaciti. Mi smo se okupili ovdje da kažemo ne. To je etički čin, jer da nismo ovo uradili bilo bi me stid potomaka i budućih generacija. Želimo jednom zauvijek pokazati da ljudi koji vode ovu zemlju ubacuju kič, a izbacuju svoje najbolje savremene umjetnike", naglasio je Hadžifejzović.

Podsjetivši na činjenicu da je zatvoren Zemaljski muzej, da je depo Ars Aevija također trebao biti izbačen iz Skenderije te da je galeriji Collegium Artisticum nedavno isključena struja, Hadžifejzović je kazao da najnovija dešavanja vezana za deložaciju Charlame nisu slučajna.

Atak na intelekt građana

Suosnivač Centra Charlama Saša Bukvić je podsjetio da je to projekt koji je počeo nastajati prije 30 godina.

"Nikada nismo radili za pare, već iz čiste ljubavi i radi umjetnosti. Jusuf Hadžifejzović je bio idejni tvorac još mnogo projekata, a da za to nikada nije bio dovoljno valoriziran da može od tog posla živjeti. Mi ništa ne tražimo, malo koštamo, a unatoč tome neko to želi ugušiti", kazao je Bukvić.

Prema riječima Borisa Šibera, apsurdno je da javna ustanova koja u nazivu ima opis kulturno-sportski izbacuje kulturu i sport iz svojih prostorija. "To je atak na moj i intelekt svih građana", rekao je Šiber i dodao da je ono što se radi kulturnim radnicima poražavajuće za društvo.

"Naša djeca i unuci će nam se jednog dana smijati. Narodna poslovica kaže 'Kako siješ tako žanješ'. Strah me da ćemo od ovoga što se sada radi u kulturi ubirati poražavajuće plodove", zaključio je Šiber.

Mrak u galeriji Collegium Artisticum

Veliki broj umjetnika podržao je Charlamu, u kojoj će danas od 8 do 20 sati održavati program kojim će pokušati skrenuti pažnju javnosti na situaciju u kojoj se nalaze umjetnost i umjetnici.

Među prvima koji su iskazali svoj revolt danas su bili Damir Nikšić i Alma Suljević, koji su izveli performanse.

Konferenciji za novinare je prisustvovala i Gordana Anđelić-Galić, umjetnica i direktorica Gradske galerije Collegium Artisticum, koju ovih dana osvijetljava tek pokoja svijeća.

Naime, Uprava Skenderije je isključila struju Galeriji i to u vrijeme kada se u njoj održava izložba u povodu Dana državnosti BiH. Zbog toga je Galerija bila primorana zatvoriti svoja vrata.

Anđelić-Galić kaže da je bila iznenađena kada je čula najave Uprave da će od Centra Skenderija napraviti hotelski-business centar sa bazenom.

"Tada sam rekla da će uštedjeti jer se bazen već napravio usljed prokišnjavanja. Ne znam kako će se baviti biznisom ako nije u stanju da isplati plate svojim radnicima. Bilo bi jako dobro da, prije nego krene u velike poslove, nama sanira stanje, da voda iz postojećeg bazena ne ide u galerijske prostore da ne moramo krečiti izložbeni prostor svakih 15 dana", kazala je Galić.

Također je rekla da je Galerija izmirila dugove za struju.