Uprkos slabijoj prodaji
0

Buybook obećava vrhunska djela svjetske književnosti

Piše: Adisa Pobrić
Knjižara "Buybook"
Knjižara "Buybook"
"Izgubljeni simbol" Dena Browna te knjige Khaleda Hosseinija "Hiljadu sjajnih sunaca" i "Lovac na zmajeve" najprodavanija su djela u knjižari Buybook, koja je, kao i mnoge druge oblasti, osjetila posljedice globalne ekonomske krize.

"Nažalost, moramo reći da ni nas nije zaobišla svjetska kriza koju smo osjetili na umanjenoj prodaji knjiga, ali se nadamo da ćemo u novoj godini raditi bolje nego prethodnih", izjavila je izvršna urednica Buybooka Vesna Bičić za Sarajevo-x.com.

U protekloj godini Buybook je bio veoma aktivan. U aprilu, na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu, održali su promociju "Islamskog kvinteta", renomiranog autora Tariqa Alija. Pored toga, svoju promociju su imali i roman "Ljepši kraj", autora Bekima Sejranovića te djelo "Povratak", autorice Snježane Mulić. Učestvovali su na domaćim i regionalnim sajmovima knjige, te na jednom od najvećih svjetskih sajmova knjige u Frankfurtu.

"Objavili smo 38 novih naslova domaćih i i stranih autora, a pripremili i osigurali kontinuitet u sve boljem, intenzivnijem i profesionalnijem radu na novim djelima za naše čitaoce, od kojih se neizostavno moraju pomenuti djela kao što su "Svila" (A. Baricco), "Žohar" (R. Hage), "Ministarstvo posebnih slučajeva" (N. Englander), "Julija" (A. Fortier) itd.", istakla je Bičić.

Već naredne godine čitatelji će moći uživati u djelima vrhunske svjetske književnosti. Neka od njih su: najnoviji roman dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2010, Marija Vargasa Llose, "San Kelta" te "Grad i psi" i "Jarčevo slavlje"; "Ljuljačka daha" i "Lisac je još i tada bio lovac" (Herta Müller); "Putovanje slona" (José Saramago); "2666" (Roberto Bola ño); "Sloboda" (Jonathan Franzen) te zbirka eseja Charlesa Bukowskog.

"Našu mlađu publiku obradovat ćemo naslovima kao što su: 'Lijepa stvorenja' i 'Lijepa tama' (C. Garcia i M. Stohl), 'Mi djeca s kolodvora Zoo' (knjiga koju svi pamtimo) i prva četiri dijela serijala o Harryju Potteru", najavila je Bičić uz nadu da će 2011. donijeti bolja vremena za ljubitelje knjige i knjižare.