Kultura
117

Budi pametna, ne počinji: 20 fotografija kao 20 načina kako reći drogama NE

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prostorijama Historijskog muzeja u Sarajevu otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Budi pametna, ne počinji".

Izložbu su otvorili Maja Gasal-Vražalica zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, glumac i muzičar Darko Ostojić-Ogi, glumica Nela Đenisijević i Belma Lepir-Cviko, predstavnica Udruženja PROI.

Postavku izložbe čini 20 fotografija čije su autorice adolescentice iz Bosne i Hercegovine koje su fotografijom izrazile vlastiti stav o tome koje puteve biraju da kažu NE drogama.

Svaka autorica je temu obradila na svoj način i u skladu sa svojim umjetničkim senzibilitetom. Fotografije pružaju drugačiju sliku viđenja svijeta droga, sliku viđenu očima adolescentica. Izložba je značajan doprinos stvaralaštvu mladih adolescentica i podrška pronalaženju novih i kreativnih puteva u prevenciji sredstava ovisnosti.

Belma Lepir-Cviko predstavnica udruženja PROI kazala je da će izložba biti otvorena od 19. do 21. oktobra u periodu od 18 do 21 sat.

"Autorice su mlade djevojke iz BiH od 14 do 18 godina starosti. Izložba čini značajan doprinos stvaralaštvu mladih djevojaka iz BiH i podršku prnalaženja novih i kreativnih puteva u prevenciji sredstava ovisnosti", rekla je Cviko.

Cviko dodaje da je izložba samo jedan dio projekta koji nosi isti naziv "Budi pametna ne počinji".

"U okviru ovog projekta implementirali smo i radionice za mlade djevojke osnovne škole. Imali smo ukupno tri dvodnevne radionice gdje smo obuhvatili 30 mladih djevojaka i tu smo ih podučavali o novim načinima prevencije ovisnosti", kazala je Cviko.

Ona je istakla kako se stari i konvencionalni načini podučavanja o prevencije ovisnosti baziraju se na predstavljanju vrsta ovisnosti i njihovih posljedica, ali da to više nije aktuelno i da takvi načini prevencije ne daju dobre rezultate.

"Mi smo kroz ovaj projekat predstavili jedan sasvim novi pristup baziran na metodologiji 'imam stav' koja se prvi put u BiH implementira od udruženja PROI", rekla je Cviko.

Glavni cilj ove metodologije je jačanje socijalnih i životnih vještina adolescentice kako bi se uspjeli oduprijeti pritisku vršnjaka kada je u pitanju korištenja droga.