BiH
11

U Galeriji Mak izložba učenika koji su izučavali prošlost, stradanja i suživot

FENA
(Foto: FENA)
Izložba "Mjesta sjećanja kao mjesta susreta-moj zavičaj kroz vrijeme", otvorena je u sarajevskoj Galeriji Mak gdje će biti postavljena deset dana.

Organizator izložbe je Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj u saradnji s partnerskim organizacijama Centrom za suočavanje s prošlošću Documenta iz Zagreba i Asocijaciom XY iz Sarajeva.

Izložba je rezultat višemjesečnog istraživačkog procesa učenika srednjih škola iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Istraživanja se bave stradanjima, pamćenjem stradanja i suživota u sredinama iz koje učenici dolaze.

Učenici su u okviru Projekta "Moj zavičaj kroz vrijeme" istraživali svoje lokalne zajednice s posebnim osvrtom na kulturu sjećanja, suočavanje s prošlošću, razvijanje tolerancije i empatije među mladim ljudima.

Organizatori su na otvaranju kazali da je cilj tog projekta doprinijeti inovativnom izučavanju historije uvođenjem dijaloga o historijskim događajima i kulture sjećanja u formalno obrazovanje u BiH i Hrvatskoj.

Istaknuto je da selektivni oblici sjećanja, kao što je slučaj u BiH i Hrvatskoj, imaju veoma negativan uticaj na mlade generacije, jer historiju i događaje iz bliske prošlosti ne prikazuju na osnovu utvrđenih činjenica niti na bazi ozbiljnih istraživanja, nego se oslanjaju na mitove i poluistine.

Projekt "Moj zavičaj kroz vrijeme" je, kako su pojasnili, kroz angažman 33 profesora iz 11 srednjih škola u BiH i Hrvatskoj i njihovih 330 učenika pružio inovativan, visoko participativan i inkluzivan način istraživanja, analiziranja i izučavanja historije lokalnih zajednica, koji je sumiran i predstavljen interaktivnom izložbom dobijenih rezultata.

Projekt "Moj zavičaj kroz vrijeme" se realizuje u okviru Projekta "Dijalog za budućnost" koji je rezultat zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, a uz podršku UNDP-a, UNESCO-a i UNICEF-a.