Kultura
44

Brojne zanimljive predstave u Narodnom pozorištu Sarajevo

Klix.ba
Buba u uhu
Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu u narednom periodu imamo priliku gledati brojne zanimljive predstave.

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, urnebesna komedija "Buba u uhu" u režiji Admira Glamočaka bit će izvedena u dva termina, u ponedjeljak 18, i srijedu. 20. januara 2016. Predstava počinje u 19:30 sati.

"Buba u uhu" jedan je od najboljih i najčešće izvođenih Feydeauovih pozorišnih komada. Njegove duhovite, otkačene i virtuozno napisane tekstove obožava publika u cijelom svijetu. Feydeauovo pozorište je blisko farsi, prepuno bučne komike, nevjerojatnih zapleta i apsurda.

U četvrtak, 21. januara 2016 u 19:30 h, svima koji posjete Narodno pozorište Sarajevo, pregršt smijeha i dobrog raspoloženja donijet će komedija "Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna", u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

"Priča je postavljena u bosanski i bošnjački ambijent, a reditelj se obračunava s nemoralom i licemjerstvom, društvenim devijacijama i postratnim preobražajem ljudi", navode iz Narodnog pozoriša.

U petak, 22. januara 2016. u 19:30 sati bit će izvedena Pergolesijeva komična opera "Služavka gospodarica" u režiji Ogniana Draganoffa.

Već pet godina Serpina je u službi kod Uberta; ona mu se dopada i zato je uzeo sebi kao sluškinju. Međutim, djevojka se sve više ponaša kao gospodarica.

U predstavu učestvuju solisti Opere NPS, Melisa Hajrulahović Tomić, Leonardo Šarić i Dejan Kajević, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić.

U subotu, 23. januara 2016. u 19:30, još jedna hit komedija bit će izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo - "Balkanski špijun u Sarajevu" autora Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Kupusovićev "Balkanski špijun u Sarajevu" nešto je drugačiji u odnosu na original. Kroz niz već poznatih, ali i inovativnih komičnih situacija, bavi se odnosom domaćih i susjednih političara prema Bosni i Hercegovini. Predstava "Balkanski špijun u Sarajevu" jedna je od ozbiljnih komedija, koje osim pregršt smijeha donose i dosta tema za razmišljanje.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo ili ih rezervisati putem ovog linka.