{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brojna djela iz kolekcije Umjetničke galerije BiH od sada na Google Arts & Culture

18.1.2018. u 10:54
21
21
Brojna djela iz kolekcije Umjetničke galerije BiH od sada na Google Arts & Culture
21
Preko 90 umjetničkih djela iz kolekcije Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine od danas je dostupno ljudima širom svijeta preko interneta na Google Arts & Culture uslijed saradnje Googlea i Umjetničke galerije BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Zahvaljujući digitalnim izložbama, korisnici će moći vidjeti djela iz stalne postavke Umjetničke galerije BiH, veliki broj slika Đoke Mazalića i mnoga druga blaga iz kolekcije u samo nekoliko klikova.

Virtualne izložbe su posebno osmišljene i prilagođene za online posjetioce koji mogu istražiti četiri izložbe koje su pripremili stručnjaci Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Digitalne izložbe predstavljaju priču o intimnom odnosu umjetnika i njegovog neposrednog okruženja (Oprostorena intima: Enterijer i Oprostorena intima: Eksterijer) i priču o Đoki Mazalići, osobi koja je ostavila dubok trag u bosanskohercegovačkoj likovnoj i kulturnoj sceni i njegovom stvaralaštvu (Đoko Mazalić, 1888 – 1975 i Đoko Mazalić: Pejzaži).

Neka od najznačajnijih djela na izložbama su: Cvjetna visoravan, Gabrijel Jurkić; Mali dio bašte, Bekir Misirlić i Stari jablanovi, Đoko Mazalić.

"Saradnja Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i Google Cultural Insitute me izuzetno raduje. Imamo priliku iskoračiti iz fizički nametnutih prepreka zgrade i publici u virtualnom svijetu pokazati bogatstvo našeg fundusa u obimu u kojem to ne možemo učiniti u Galeriji. Za sada je postavljeno 99 djela i četiri digitalne izložbe, ali radimo na dopunjavanju digitalne kolekcije i realiziciji novih izložbi", rekao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, osnovana 11. oktobra 1946 i predstavlja najstariji i najznačajniji muzej umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Danas istražuje i brine za preko 6.000 djela moderne i savremene umjetnosti.

Kolekcija Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine podijeljena je u više zbirki (Zbirka bosanskohercegovačke umjetnosti, Zbirka Ferdinanda Hodlera, Zbirka ikona, Zbirka jugoslovenske umjetnosti, Međunarodna zbirka donacija, Zbirka fotografije i novih medija, Likovni arhiv "NADA"). U sklopu galerije se nalazi i Odjeljenje dokumentacije i biblioteka koji omogućavaju temeljita istraživanja u oblasti umjetnosti.

Google Arts & Culture je novi i interaktivan način doživljavanja umjetnosti, historije, kulture i svjetskih čuda iz više od hiljadu organizacija širom svijeta. Google Cultural Institute stvorio je Google Arts & Culture koji je dostupan besplatnoan za sve na internetu i na iOS i Android uređajima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: