{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Božo Vrećo je u Beogradu trebao glumiti Koštanu, a onda je predstava otkazana

8.8.2015. u 22:46
199
455
Božo Vrećo je u Beogradu trebao glumiti Koštanu, a onda je predstava otkazana
199
Božo Vrećo je u Beogradu trebao glumiti Koštanu, a onda je predstava otkazana
Božo Vrećo
Predstava "Koštana" u kojoj je glavna uloga dodijeljena bh. umjetniku Boži Vreći, ove godine neće imati svoju premijeru u beogradskom Pozorištu na Terazijama. O razlozima njenog prolongiranja reditelj predstave i direktor Pozorišta imaju različita objašnjenja, a Vrećo se nada da će se sve uskoro riješiti.
Reditelj Kokan Mladenović, koji je adaptirao čuveno djelo Bore Stankovića, smatra da je ova odluka diskriminatorska, politička i iznuđena s obzirom da je glavnu, žensku ulogu povjerio umjetniku iz BiH i to transrodnoj osobi.

"Otkazivanje mjuzikla ukazuje na dvije zabrinjavajuće pojave za svako demokratsko društvo. Jedno je politička cenzura, tačnije ukidanje prava na rad onima koji drugačije misle i govore i koji su izuzetno kritični prema aktuelnoj vlasti u Srbiji, a drugi je transfobija", izjavio je Mladenović za RTS.

Kome vjerovati?Direktor Pozorišta Aleksandar Đaja pak insistira da premijera neće biti održana najesen jer nisu ispoštovani rokovi za dostavljanje songova, a zanimljivo je da za ovako veliki projekt nisu imali nikakav potpisani ugovor.

Bh. muzičar, na trećoj strani, u pismenom obraćanju javnosti kazao je kako se nada da će se sve riješiti i da će dobiti priliku da odigra i opjeva divnu Koštanu najbolje što osjeća.

"Njena i moja priča su toliko jedno i toliko srodne da je naprosto suđeno da se desi", uvjeren je Vrećo za kojeg mnogi kažu da na najbolji način oslikava emocije proizašle iz sevdaha.

Božo se ne želi uplitati u rasprave, već ostvariti svoj sanZahvalan je na podršci koju je, kako kaže, dobio sa svih strana i od bitnih ljudi iz svih sfera umjetnosti, kao i onih koji se ponose svojom dualnošću i time što jesu.

"Hvala dragom reditelju Srđanu Dragojeviću na lijepim riječima za mene i moje pjevanje, no sad ostaje da se čeka i vidi šta će Pozorište na Terazijama učiniti. Izvještavat ću vas čim bude važnih novosti. I znate, Koštana je moj san iz djetinjstva, sjećam se da sam se često doma prerušavao u nekog nalik njoj, oko maminog kaiša par marama, sestrine dimije iz folklora, u rukama stari def ciganke koja je nailazila kroz mahalu svake sedmice i gatala u grah, i pjesma, ona zbog koje sam tu i ona zbog koje sam sve to što jesam. I ona i on", napisao je Božo.

Inače, Božo će 12. avgusta u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu održati solistički koncert kojem se veoma raduje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: