"Mirna Bosna"
25

Bosanskohercegovačka komedija preživljavanja 5 i 6. juna u Kamernom teatru 55

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstava "Mirna Bosna", koja je okarakterizirana kao bosanskohercegovačka urnebesna komedija preživljavanja, bit će izvedena 5. i 6. juna na sceni Kamernog teatra 55.

"Mirna Bosna" govori o posljednjem "očajničkom" pokušaju dvije alipašinske porodice da se iz gliba bijede, jada i čemera izvuku pokretanjem sopstvenog obrta, uvoza i izvoza, nečega "što ide k'o hljeb i na čemu je preko 75 posto grada". Malo je reći da im posao krene, jer posao naprosto cvjeta. Za 5 minuta straha, dobit se računa u hiljadama. Život postaje lijep. Pa šta ako je sve to malo nelegalno? Kome to smeta tuđa sreća? Zar u ovo vučje vrijeme nije sve dozvoljeno? Jeste. Ili, nije?

Predstava je rađena po tekstu mladog autora Borisa Lalića, a u režiji Saše Peševskog. U predstavi igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović.

Riječ je o predstavi koja polako, ali sigurno postaje regionalni teatarski hit i koja uveseljava publiku gdje god igra. To potvrđuju i brojne nagrade koje je osvojila, iako je još uvijek jedna od "mlađih" predstava s repertoara Kamernog teatra 55.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Na festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru 2017. godine glumac Davor Golubović dobio je nagradu "Zoranov brk" za ulogu Bokija u predstavi "Mirna Bosna". Golubović je na ovogodišnjem Festivalu bh. drame u Zenici dobio Nagradu publike za najboljeg glumca, a na festivalu Pozorišne igre, Jajce 2017 je, također za ulogu Bokija, dobio Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

Na XXXIV regionalnim Susretima pozorišta/ kazališta u Brčkom Kamerni teatar 55 osvojio je četiri nagrade za predstavu "Mirna Bosna" i to: Nagradu za najboljeg mladog glumca koja je jednoglasno dodijeljena Davoru Goluboviću, Nagradu za najbolju žensku ulogu koju je jednoglasno dodijeljena Gordani Boban, Nagradu za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca koja je jednoglasno dodijeljena Borisu Laliću i Nagradu za najbolju predstavu u cjelini pozorišta/kazališta iz BiH koja je, također jednoglasno, dodijeljena predstavi “Mirna Bosna”, autora Borisa Lalića u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Na festivalu "Morstarska liska" 2018. godine, predstava "Mirna Bosna" osvojila je nagradu za najbolju predstavu festivala po izboru žirija publike.

Karte možete kupiti na blagajni Kamernog teatra ili putem sistema Kupikartu.ba i svim prodajnim mjestima servisa.