Kultura
375

"Bosanski lonac" u Bošnjačkom institutu 8. maja

Klix.ba
JU Sarajevo art organizuje koncert grupe Sevdah trio "Bosanski lonac", u petak, 8. maja, u Bošnjačkom institutu-Fondacija Adila Zulfikarpašića, u 20 sati.

Koncert se organizuje u okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo, a ulaz je besplatan. Sevdah trio "Bosanski lonac" čine akademski muzičari Kenan Mačković, vokal i klavir, Mirza Redžepagić, gitara i Davor Maraus, udaraljke, a kao gosti na koncertu će nastupiti Emir Smajiš, harmonika, Adnan Pacoli, beatbox i glumac Miki Trifunov.

Sevdah Trio "Bosanski lonac" se izrodio iz želje i potrebe da se tradicionalna muzika Bosne i Hercegovine otme od zaborava, da se približi novim generacijama, te da prvenstveno produži svoje loze i ostavi traga na generacije koje dolaze, kako bi i oni mogli prenositi tu malu seharu na druge generacije koje će tek kasnije doći.

Svoje djelovanje su započeli kao duo Kenan Mačković (vokal i klavir) i Mirza Redžepagić (gitara), a kasnije, tačnije prije godinu dana sastavu se pridružuje i Davor Maraus (udaraljke) te kao trio prvi put imaju svoje veće javno pojavljivanje, na 4. Sarajevo Sevdah Festu, gdje zajedno sa brojnim gostima, prvi put prezentiraju svoje aranžmane i to po kritikama vrlo uspješno.

Sam instrumentarij, vrlo neuobičajen za tradicionalnu muziku (gitara, klavir, udaraljke), s naročitim umjetničkim pristupom, često konceptualnim, praveći fuziju različitih muzičkih pravaca poput flamenco muzike, jazz muzike, beat boxa, orijenta, sa pomalo arhaičnim glasom. Stavljanje posebnog naglaska na pjevanje i priču koju pjesma kazuje, izrodilo je poseban, novi pravac kada je u pitanju sevdalinka.

Sve ove komponente, pristup i želja da se na poseban način odjene i prikaže sevdalinka u jednom potpuno novom ruhu u kakvom do sada nije bila čine "Bosanski lonac" jedinstvenim spojem različitih mirođija.

Do sada su objavili jedan spot za pjesmu "Putuj vjetre" koju je izvorno izvodio Safet Isović, a ovim koncertom će ujedno promovisati svoju novu obradu sevdalinke "Mila majko šalji me na vodu" koju su snimili zajedno sa još dva gosta, beat boxerom Adnanom Pacolijem i profesorom harmonike Emirom Smajišem.

"Bosanski lonac" u budućnosti namjerava nastaviti svoju misiju očuvanja i produženja roka trajanja sevdaha, kroz koncertnu djelatnost, audio i video zapise i nastojanja da posebnom pažnjom i odabirom numera i njihovim aražiranjem doprinesu tome da sevdalinka poprimi novi oblik i izdigne se na još koju stepenicu više.