Kultura
27

Bosanska tradicija, ljepota i rad predstavljeni u Tuzli

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli večeras je otvorena tradicionalna izložba rukotvorina pod nazivom "Bosanska tradicija, ljepota i rad".

U okviru izložbe, koja je prodajnog karaktera, predstavljena su djela članica Udruženja Bosanska familija (BOSFAM) iz Tuzle.

Između ostalog, riječ je o ćilimima, heklanim odjevnim predmetima, narodnim nošnjama, nakitu i rezbarenim ukrasnim predmetima.Novac od prodaje bit će iskorišten za podršku ženama koje će izrađivati eksponate za izložbu naredne godine.

"Ovom izložbom želimo pokazati koliko lijepih ručnih radova imamo, ali i koliko različitih tehnika postoji, od heklanja, pletenja, tkanja, keranja, pa do rezbarenja", kazala je za Klix.ba predsjednica BOSFAM-a Munira Hadžić.

Sve unikatne rukotvorine nastale su u okviru istoimenog projekta koji je započet 1994. godine kao okupaciona terapija za žene žrtve rata, a za cilj ima promociju tradicije ljepote ručnog rada i vrijednih ženskih ruku.

Tokom godina prerastao je u projekat ekonomske podrške ženama i način borbe protiv siromaštva.

S druge strane, u izložbenom prostoru tuzlanskog BKC-a predstavljeni su uradci iz projekta pod nazivom "Tradicijom protiv zaborava", a riječ je o ćilimima sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Za svaku nestalu osobu u vihoru proteklog rata tkao se mali ćilim, različitih boja i motiva, a u njega je upisano ime i prezime žrtve. Otkani dijelovi su se spajali te je tako nastao veći ćilim.

"Ovdje su žene napravile više ćilima sa preko 300 imena žrtava genocida. To je još jedan način da se pokaže šta se dogodilo u proteklom periodu, ali da se u tome koristi tradicija ručnog rada", dodala je Hadžić.

Otvaranje postavke, koja će tuzlanskoj javnosti biti dostupna do 11. aprila ove godine, upotpunio je i nastup članova Udruženja sevdalija iz Tuzle.