Kultura
0

Bosanska sevdah opera u petak u Srebrenici

Sarajevo-x.com
Srebrenica
Srebrenica
Posvećeni promicanju stabilnosti i poštivanja ljudskih prava, British Council, OSCE misija u BiH, Ambasada Kazahstana i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH imaju čast pružiti podršku sevdah operi Nigela Osbornea pod nazivom "Razlike u rušenjima", koja će biti prikazana u Kulturnom centru u Srebrenici u petak, 10. decembra, u 19.00 sati.

Ovo je prvi put da jedna opera bude izvedena u ovom gradu, te su Zimski festival kulture i obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembar, bili izvrsna prilika za to. Poruka opere je univerzalna potraga za mirom i čovječnosti.

U produkciji kuće Opera Cirkus "Razlike u rušenjima" predstavlja snažnu priču o konfliktu, pohlepi i želji u svijetu okruženom pustoši. Puna čežnje, ljubavi, tragedije i duboke i bolne radosti, ova priča je inspirisana divljom i prelijepom bosanskom sevdah muzikom.

Nigel Osborne, veliki britanski kompozitor, napisao je ovu operu 2007. godine i s poznatim bosanskim pjesnikom Goranom Simićem svjedočio njenom uspjehu na svjetskoj premijeri u Narodnom pozorištu u Mostaru, u junu iste godine. Odmah potom je slijedila turneja kroz Bosnu i Hercegovinu, pa sve do Londona i Škotske. Osborne je skoro 30 godina proučavao i pjevao sevdalinke, i za skladanje ove prelijepe kamerne opere konsultovao je neke od najznačajnijih sevdalija. Opera će biti izvedena pod režijom Lenke Udovički, koja je pratila prva gostovanja opere u 2007. godini.

Na otvaranju će Nigel Osborne, profesor na Univerzitetu u Edinburghu, govoriti o značaju kulturnih aktivnosti, posebice muzike, za djecu i mlade. Osborne već dugi niz godina vodi programe terapije kroz muziku za djecu i mlade koji su pretrpjeli traume u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Nakon nastupa u Kulturnom centru u Srebrenici, "Razlike u razdoru" putuje u Beč, gdje će biti izvedena 13. decembra.