Južnoslavenski film
404

Boris Balta: Bio je hrabar korak pokrenuti Tuzla Film Festival

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
U vremenu kada je kultura u Bosni i Hercegovini na koljenima zaista je hrabar korak pokrenuti filmski festival. U to se upustio glumac Boris Balta koji je 2012. godine osnovao Tuzla Film Festival (TFF). Kroz godine postojanja festival južnoslavenskog filma postao je porepoznat širom regije i Evrope, a brojne ličnosti iz svijeta sedme umjetnosti ocijenile su ga manifestacijom od velikog značaja za bh. umjetničku scenu.

Prije skoro sedam godina pokrenut je TFF koji je iz izdanja u izdanje bilježio svoj rast, a pravi procvat zasigurno će doživjeti od 12. do 19. oktobra ove godine, kada će biti prikazan rekordan broj filmskih ostvarenja, a crvenim tepihom prošetat će se brojne ličnosti iz svijeta showbussinesa. Među njima su Tarik Filipović, Sergej Trifunović, Darko Belevski, Zlatan Zuhrić Zuhra... koji će osim žiriranja realizirati i filmske radionice.

Festival koji mijenja kulturnu sliku grada

U razgovoru za Klix.ba idejni tvorac i direktor TFF-a Boris Balta prisjetio se perioda u kojem se rodila ideja za nastanak festivala.

"U filmskoj industriji sam od 1999. godine kada sam upisao Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli. Kretao sam se po filmskim festivala i uvidio da Tuzli nedostaje jedan veliki događaj ovakvog karaktera, a koji bi na neki način promijenio kulturnu sliku grada, ali i razvio filmsku industriju koja do pojave TFF-a nije ni postojala. Imali smo Mirjanu Zoranović koja je radila filmove prije rata, ali od 1992. godine pa na ovamo imali smo tri kina koja su se ugasila, a reditelji su odavdje odlazili u Sarajevo i nikada niko u Tuzli nije snimio dugometražni igrani film, a kratki igrani filmovi nisu imali priliku da se prikažu niti na jednom festivalu", kaže nam Balta.

U trenutku pokretanja filmskog festivala nije ni razmišljao koliko je to hrabar korak bio, međutim, danas je slika drugačija.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Sada kada pogledam, zaista jeste tako, ali je još hrabrije što se on nastavlja. Svake godine potrebno je pronaći veliku sumu novca za njegovu realizaciju, a razumijevanje političara svaki put nakon izbora morate dobijati iz početka. U početku ih se moralo uvjeriti da je to nešto što je neophodno našem gradu, a onda kada se razvilo do ove mjere treba ih uvjeravati da je neophodno da se on nastavi održavati. Mislim da svi festivali imaju tu vrstu problema i da se od festivala očekuje da generišu novac, a to niti je funkcija, niti cilj", nastavlja Balta.

Uz TFF u Tuzli je zaživjela i organizacija Magic Factory koja je nastala 2009. godine s ciljem razvoja i promoviranja kreativne industrije na prostoru BiH i zapadnog Balkana.

"Dosad smo producirali film Feđe Ibrišimovića 'Igra žmire' koja predstavlja intimnu priču između njega i njegove supruge koji pokušavaju dobiti bebu kroz vantjelesnu oplodnju. Također, tu je i ostvaranje reditelja Jusufa Jaganjca, a sada u produkciji imamo film 'Snagom volje' koji donosi priču o Tuzlaku Mladenu Nediću koji je istrčao trostruki ultra triatlon u Njemačkoj. U predprodukciji imamo film koji će nadam se biti snimljen za 100 godina Husinske bune, a cilj je da se pokaže da li je ona doprinijela ili ne u razvoju ove sredine te kakvi su utjecaji općenito na razvoj socijalno-društvenog i političkog konteksta na prostoru BiH i regiona. Imamo u planu i dugometražni igrani film za koji pokušavamo već nekoliko godina pronaći novac, nadamo se da će se ove godine Fondacija za kinematografiju okrenuti prema Tuzli, jer ovdje nikada nije snimljeno jedno takvo ostvarenje", kaže Balta za Klix.ba.

Noviteti TFF-a: Više festivalskih dana, monografija...

Brojne novitete TFF u sedmom izdanju donosi ljubiteljima sedme umjetnosti koji će za razliku od dosadašnjih pet imati priliku uživati u osam festivalskih dana.

Balta nam kaže da je ove godine pristiglo blizu 800 filmova, što je 100 više nego lani, a nakon selekcije biti će prikazano njih skoro 120 u šest kategorija.

"Za razliku od ranijeg perioda, mi više producentskim kućama ne šaljemo pozive, već oni nama sami šalju filmove za selekciju, što je značajno. Ove godine izdajemo i monografiju za pet godina festivala koju smo uradili profesor Srđan Vukadinović i ja. Krenuli smo i s ovom djelatnošću kako bismo vidjeli u slikama šta se dešavalo u prvih pet godina festivala. U tom periodu prikazano je 630 filmova, što je fantastična stvar. Msilim da je festival napredovao za razliku od protekle godine po dužini trajanja i kvaliteta filmova", ponosno ističe Balta.

Kroz sedam godina postojanja razvijeno je i skoro 70 mladih reditelja koji su filmska ostvaranja pripremali upravo za TFF.

"Mi također radimo i umrežavanje između mladih umjetnika kroz program 'Future generation short films'. Ovdje se nalaze mladi umjetnici, odnosno reditelji, producenti i glumci do 35 godina iz Evrope koji sa svojim radovima učestvuju na TFF-u i oni koji dođu imaju mogućnost da se uvežu međusobno i rade nove produkcije", nastavlja Balta.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Neizostavan dio festivala su i filmske radionice koje će i ove godine biti upriličene s eminentnim profesorima iz oblasti glume i pozorišta s Univerziteta u Zagrebu, a u njima će učestvovati još i Tarik Filipović, Sergej Trifunović, Darko Belevski i Zlatan Zuhrić Zuhra.

"Nova stvar je da ćemo ove godine napraviti dvodnevnu radionicu s Dušanom Maksimovićem vezano za nastanak i prodaju filmske muzike, što će biti od velike koristi za sve muzičare", otkriva nam Balta.

Ovogodišnje izdanje festivala počet će 12. oktobra u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli bh. premijerom filma "Južni vetar" Miloša Avramovića.

Kada je riječ o nagradama, tradicionalno vila TFF-a će biti dodijeljena za kratki igrani film, animirani, dugometražni igrani i kratki dokumentarni film, te za produkciju i doprinos filmskoj umjetnosti. Također, bit će dodijeljena i nagrada "Otto Englander" za scenarij te nagrada za doprinos u razvoju umjetnosti u Tuzli.