Teško do podrške
95

Borba za privatni sektor u kulturi: Direktorica agencije Zona iznijela kritike na račun vlasti

L. K.
Anila Gajević
Anila Gajević
Direktorica Casting i talent agencije Zona Anila Gajević najavila je pokretanje borbe za privatni sektor u kulturi, objašnjavajući ovaj potez činjenicom da Federalno ministarstvo nije prepoznalo potrebu i odbilo pružiti podršku ovoj agenciji.

Agencija Zona se do sada nije prijavljivala na pozive za pružanje podrške, ali su ostvarili i uspjeli održati dobru komunikaciju sa Fondacijom za kinematografiju Sarajevo, čiji je osnivač Federalno ministarstvo kulture i sporta.

"Iz ministarstva su objasnili kako su prije tri godine donijeli odluku da se privatne firme ne mogu prijavljivati na konkurse Federalnog ministarstva, iako je ovdje riječ o privatnoj firmi koja se ne bavi prodajom stolarije ili hotelima. U konkursu je stajalo da se priloži rješenje iz Zavoda za statistiku, dakle, dokument o klasifikaciji djelatnosti. Tu je vidljiva naša šifra djelatnosti - 74.90 - 'Ostale stručne, naučne i tehničke djelatnosti'", govori Gajević.

Naša sagovornica dodaje kako se namjerava obratiti i Federalnom ministarstvu kulture i sporta, ali i zakonodavcima. Borba, kako kaže, tek počinje.

"Želim objasniti šta znači privatni sektor u kulturi i koliko je on oštećen u odnosu na udruženja građana, fondacije, javne institucije... A ista nam je djelatnost. Imate producentske kuće koje se bave produkcijom filmova, kao i jednu jedinu casting agenciju koja se pokušava uglaviti u naš sistem. Prije dvije godine smo obavili razgovor o naknadama za statiste sa Federalnim ministarstvom finansija i ministarstvo je potpuno razumjelo problematiku i promijenilo pravilnik. Ovo nam govori da je moguće promijeniti stvari ukoliko postoji interesovanje institucija", kaže.

Važno je objasniti Federalnom ministarstvu kulture i sporta koliko je privatni sektor važan u kulturi, koji je pogođen za vrijeme koronavirusa.

"Glumci koji su zaposleni u pozorištu su ipak primali plate posljednjih nekoliko mjeseci, iako nisu radili, kao i svi djelatnici kulturne industrije. S druge strane, imate privatni sektor ili glumce koji rade na ugovor o autorskom djelu za honorare - i sada su ostali bez toga. Važno je otvoriti pitanje privatnog sektora u kulturi, dakle to nisu samo producentske kuće, tu su i marketinške agencije koje se bave snimanjem promo filmova za naš grad...", govori.

Naglašava da je agencija Zona u periodu od 2013. godine do danas napunila Federalni budžet sa 150 hiljada i 787 KM: "Privatne firme plaćaju poreze, PDV i doprinose za plate. Itekako punimo budžet ove države, konkretno FBiH, koja nam ne vraća ništa. Zbog toga je vrijeme da se pokrene priča o privatnom sektoru u kulturi".