Kultura
0

Bob Dylan neće prisustvovati ceremoniji dodjele Nobelove nagrade

FENA
Bob Dylan (Foto: EPA)
Bob Dylan (Foto: EPA)
Legendarni američki muzičar i pjesnik Bob Dylan neće prisustvovati ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost, zbog "drugih obaveza", saopćila je danas Švedska akademija, prenosi AFP.

Kako se navodi, Akademija je u utorak primila pismo od Boba Dylana, u kome je objasnio da je spriječen da dođe u Štokholm u decembru, na ceremoniju dodjele nagrada.

"Nadao sam se da ću lično primiti nagradu, ali nažalost spriječile su me druge obaveze. Osjećam se nevjerovatno počastvovan što mi je dodijeljena Nobelova nagrada", napisao je Dylan u pismu Akademiji, prenosi Tanjug.

Akademija je navela da poštuje odluku Boba Dylana, ali da je neuobičajeno za dobitnika Nobelove nagrade da se ne pojavi na ceremoniji dodjele.

Nekoliko drugih ranijih dobitnika Nobelove nagrade iz raznih oblasti također nisu prisustvovali dodjeli iz različitih razloga - Doris Lessing zbog starosti, Harold Pinter je bio u bolnici, Elfriede Jelinek je imala socijalnu fobiju.

"Radujemo se nagradi Boba Dylana, ali on nagradu mora da primi u roku od šest mjeseci, počevši od 10. decembra. To je jedini zahtjev", navodi se u saopćenju Akademije.

Dylan je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a nagrada je trebalo da mu bude uručena 10. decembra na svečanoj ceremoniji.