{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bitka na Neretvi" službeno hrvatski film

F
8.3.2013. u 13:31
57
85
"Bitka na Neretvi" službeno hrvatski film
57
"Bitka na Neretvi" službeno hrvatski film
"Bitka na Neretvi", najveći filmski ratni spektakl s ovih prostora, od sada i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji i na međunarodnoj sceni prikazivat će se kao film hrvatskih autora, potvrdili su danas Jadran film i Veljko Bulajić, reditelj tog filma koji je u proteklih četrdesetak godina otkad je snimljen najčešće označavan kao jugoslavenski.
To je bio međunarodni projekt s više producenata, dio njih bio je okupljen u Udruženje jugoslavenske producente, a imao je i strane koproducente. Izvršni producent bio je Jadran film koji će, odlučeno je nakon dugogodišnjih pregovora koji su, ističu u toj kući, riješenih na zadovoljstvo sviju strana, ubuduće biti jedini ovlašten taj film zastupati.

Osim međunarodne distribucije Jadran film će preuzeti zaštitu autorskih prava, osim rediteljevih, i snimatelja Tomislava Pintera, kompozitora Vladimira Krausa Rajterića i scenografa Duška Jeričevića.

Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulirali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji saradnici za to nikada nismo dobijali novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji, ustvrdio je Bulajić, podsjetivši da je na projektu bilo osamdeset posto filmskih radnika iz Hrvatske.

Prema njegovim riječima, dosadašnja distribucija u kinima i televizijskim programima često je obavljana nezakonito, a kvaliteta prikazivanih kopija bila je tehnički nezadovoljavajuća.

"Bitka na Neretvi" snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata tog vremena, a polučio je veliku gledanost. Samo u Jugoslaviji pogledalo ga je, kaže Bulajić, više od četiri miliona ljudi, a njih 350 miliona u svijetu. Popularnosti filma pridonijela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvijezde, bili slavni Yul Brynner, Sergej Bondarčuk, Orson Welles i drugi.

Godinu dana nakon što je snimljen, bio je nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma, a prije tri godine na festivalu u Moskvi uvršten je među deset najznačajnjih filmova o Drugom svjetskom ratu, nakon čega je u paketu s ostalim izabranim naslovima krenuo u svjetsku kino i televizijsku distribuciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: