Bit će vrlo intenzivno: Re:Union sa Vladom Džihanom večeras na Obali

Piše: I. P./Klix.ba
26.11.2015. u 12:52
20
0
Bit će vrlo intenzivno: Re:Union sa Vladom Džihanom večeras na Obali
20
1/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/7 Ivan Čavlović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
4/7 Vlado Džihan (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
5/7 Ozden Oksuz (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
6/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/7 Charlotte Hermelink (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na Otvorenoj sceni "Obala" Akademije scenskih umjetnosti večeras će biti predstavljen nesvakidašnji projekt - Re:Union.
Re:Union je projekt Vlade Džihana koji je razvio sa Gudačkim orkestrom Muzičke akademije u Sarajevu uz učešće turskih muzičara Misirli Ahmeta i Ozdena Oksuza. Uz njih, svoje vještine pokazat će i DJ duo Basheskia & Edward EQ. Sve je organizovano u saradnji sa Goethe-Institutom.

Riječ je o ciklusu majstorskih radionica i predavanja poetike pop kulture u okviru oblasti "Aspekti muzike 20. i 21. stoljeća MAS". Povodom toga održana je konferencija za medije u kojoj su učestvovale neke od ključnih osoba projekta.

Direktorica Goethe-Instituta i Odjela kulturnih programa Charlotte Hermelink zahvalila se Muzičkoj akademiji, ali i Turskom kulturnom centru na pomoći pri realizaciji Re:Uniona.

"Raduje me što ovaj projekat realizujemo s Vladom Džihanom. Ideja je nastala iz razloga što mladi ljudi smatraju da imaju budućnost u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a mi podsjećamo na uspješne ljude sa ovih prostora koji godinama žive u tim zemljama i na ovaj način ih 'vraćamo'", objasnila je Hermelink.

Ona je podsjetila da umjetnost i kultura nikada nisu bili nacionalni i da one nose svojevrsni evropski identitet. Zapravo, ističe ona, trenutno nastaje nova evropska kultura, a Džihan je odličan primjer umjetničkog evropskog identiteta.

Dekan Muzičke akademije u Sarajevu Ivan Čavlović podsjetio je na potrebu da se uđe ukorak sa vremenom kada su u pitanju ustanove poput one na čijem se čelu nalazi.

"Mi već nekoliko godina uvodimo popularnije oblike muzike u svoj kurikulum. Već smo počeli neke projekte, a ovaj je vrlo zanimljiv i želio bih vidjeti kakav će biti odziv. Akademija mora biti u skladu s vremenom i mora uzeti svoj dio prostora kako bi upravljala događajima u tom vremenu, moramo uvesti neke vrste studija koji su sa tim saglasni", rekao je Čavlović koji je uz to dodao bitnu činjenicu koja govori o nepostojanju osnovnih uslova za potpunu realizaciju takvih koraka.

Vokal Ozden Oksuz kao predstavnik Turske u večerašnjem događaju, podsjetio je na jedinstvo i manjak različitosti kada je riječ o muzici.

"O njenoj univerzalnosti ne moramo puno pričati jer je muzika najbolji način razumijevanja. Muzika ne poznaje naciju i granice i ona zapravo čini kulturu", rekao je Oksuz.

Naposljetku, Vlado Džihan je izdvojio nekoliko riječi kao konačni uvod u večerašnju muzičku poslasticu.

"Da se meni ovo desilo prije 20 godina vjerovatno bih bio najsretniji čovjek koji ima mogućnost da radi s umjetnicima izvan sistema učenja muzike. Ja volim iznenaditi sam sebe nekim novim konceptima tako da smo sada stvorili orkestar od 19 muzičara i studenata uz Ozdena koji će glasom obogatiti proces stvaranja muzike. Bit će fantastično i vrlo intenzivno", zaključio je Džihan.

Re:Union počinje u četvrtak u 20:30 sati na Otvorenoj sceni "Obala" u ulici Obala Kulina bana, a ulaz je slobodan do popunjavanja kapaciteta sale.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: