Kultura
20

Bit će vrlo intenzivno: Re:Union sa Vladom Džihanom večeras na Obali

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na Otvorenoj sceni "Obala" Akademije scenskih umjetnosti večeras će biti predstavljen nesvakidašnji projekt - Re:Union.

Re:Union je projekt Vlade Džihana koji je razvio sa Gudačkim orkestrom Muzičke akademije u Sarajevu uz učešće turskih muzičara Misirli Ahmeta i Ozdena Oksuza. Uz njih, svoje vještine pokazat će i DJ duo Basheskia & Edward EQ. Sve je organizovano u saradnji sa Goethe-Institutom.

Riječ je o ciklusu majstorskih radionica i predavanja poetike pop kulture u okviru oblasti "Aspekti muzike 20. i 21. stoljeća MAS". Povodom toga održana je konferencija za medije u kojoj su učestvovale neke od ključnih osoba projekta.

Direktorica Goethe-Instituta i Odjela kulturnih programa Charlotte Hermelink zahvalila se Muzičkoj akademiji, ali i Turskom kulturnom centru na pomoći pri realizaciji Re:Uniona.

"Raduje me što ovaj projekat realizujemo s Vladom Džihanom. Ideja je nastala iz razloga što mladi ljudi smatraju da imaju budućnost u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a mi podsjećamo na uspješne ljude sa ovih prostora koji godinama žive u tim zemljama i na ovaj način ih 'vraćamo'", objasnila je Hermelink.

Ona je podsjetila da umjetnost i kultura nikada nisu bili nacionalni i da one nose svojevrsni evropski identitet. Zapravo, ističe ona, trenutno nastaje nova evropska kultura, a Džihan je odličan primjer umjetničkog evropskog identiteta.

Dekan Muzičke akademije u Sarajevu Ivan Čavlović podsjetio je na potrebu da se uđe ukorak sa vremenom kada su u pitanju ustanove poput one na čijem se čelu nalazi.

"Mi već nekoliko godina uvodimo popularnije oblike muzike u svoj kurikulum. Već smo počeli neke projekte, a ovaj je vrlo zanimljiv i želio bih vidjeti kakav će biti odziv. Akademija mora biti u skladu s vremenom i mora uzeti svoj dio prostora kako bi upravljala događajima u tom vremenu, moramo uvesti neke vrste studija koji su sa tim saglasni", rekao je Čavlović koji je uz to dodao bitnu činjenicu koja govori o nepostojanju osnovnih uslova za potpunu realizaciju takvih koraka.

Vokal Ozden Oksuz kao predstavnik Turske u večerašnjem događaju, podsjetio je na jedinstvo i manjak različitosti kada je riječ o muzici.

"O njenoj univerzalnosti ne moramo puno pričati jer je muzika najbolji način razumijevanja. Muzika ne poznaje naciju i granice i ona zapravo čini kulturu", rekao je Oksuz.

Naposljetku, Vlado Džihan je izdvojio nekoliko riječi kao konačni uvod u večerašnju muzičku poslasticu.

"Da se meni ovo desilo prije 20 godina vjerovatno bih bio najsretniji čovjek koji ima mogućnost da radi s umjetnicima izvan sistema učenja muzike. Ja volim iznenaditi sam sebe nekim novim konceptima tako da smo sada stvorili orkestar od 19 muzičara i studenata uz Ozdena koji će glasom obogatiti proces stvaranja muzike. Bit će fantastično i vrlo intenzivno", zaključio je Džihan.

Re:Union počinje u četvrtak u 20:30 sati na Otvorenoj sceni "Obala" u ulici Obala Kulina bana, a ulaz je slobodan do popunjavanja kapaciteta sale.