|

"Biblioteke u dvorištima" bez članarine: Uzmete knjigu, pročitate i vratite

"Biblioteke u dvorištima" bez članarine: Uzmete knjigu, pročitate i vratite
32
Klix.ba
14.11.2013. u 22:25
36
komentara
32

dijeljenja
"Biblioteke u dvorištima" bez članarine: Uzmete knjigu, pročitate i vratite Foto: AFP
Iz američke savezne države Wisconsin krenuo je poprilično staromodan trend čitanja knjiga koji se ubrzano proširio američkim dvorištima, ali i svijetom.
Nezvanične, male biblioteke nemaju nikakav katalog niti članarinu, a rade po jednostavnom principu "uzmi knjigu, vrati knjigu". Čitatelji mogu vratiti istu knjigu koju su uzeli ili donijeti neku drugu.

"Prošle sedmice stiglo je 11 novih knjiga, kao poklon moje supruge", kaže Kevin Sullivan iz Washingtona, koji je u maju 2011. pokrenuo svoju malu biblioteku.

Počeo je sa 30-ak knjiga sedmično i njihovim izlaganjem u drvenom kiosku ispred svoje kuće. Polovina knjiga su dječija literatura, budući da Sullivan i njegova supruga žive u blizini škole i smatraju da bi učenici i njihovi roditelji mogli svratiti po knjige.

Koncept je začet 2009. godine u Wisconsinu, kada je Todd Bol tražio način da oda počast svojoj preminuloj majci, učiteljici. Izgradio je malenu repliku školske zgrade, ispunio je knjigama svojih roditelja i postavio natpis: "besplatne knjige". Ubrzo su i njegovi susjedi počeli da čine istu stvar u svojim dvorištima, a ovakve biblioteke počele su se pojavljivati čak i u Ukrajini i Pakistanu.

U oktobru je Bol poslao 20 malih biblioteka da se postave u Gani, a u Indiji podržava humanitarnu organizaciju "Going to School", čiji je cilj izgradnja malih biblioteka za 3.500 škola.

Njegova prva mala biblioteka će se početkom 2014. godine pretvoriti u 15 hiljada biblioteka u 55 zemalja, a očekuje se rast od 700 do hiljadu novih biblioteka mjesečno.

Izgled i obim ovih biblioteka variraju prema sklonostima i mašti njihovih osnivača, ali je koncept uvijek isti.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...