Kultura
0

Bh. reditelji protiv presude kolegama Panahiju i Rasulovu

Sarajevo-x.com
Jafar Panahi
Jafar Panahi
"Užasnuti smo presudama našim kolegama, Jafaru Panahiju i Mohammadu Rasulovu, vrhunskim umjetnicima, rediteljima svjetske reputacije. Zatvorske kazne i zabrana snimanja filmova su anticivilizacijski čin usmjeren protiv čovječnosti, umjetnosti, slobode kreacije i slobode govora", istakli su u zajedničkom saopćenju reditelji iz BiH.

"Presude našim kolegama su presude svima nama, umjetnicima širom svijeta. Mi, potpisnici ovog protesta, reditelji iz Sarajeva, znamo šta znači biti osujećen u umjetničkom stvaranju jer smo prošli kroz iskustvo četverogodišnje opsade Sarajeva od strane srpskih vojnih snaga i dugogodišnjih posljedica te opsade", navode Aida Begić-Zubčević, Dino Mustafić, Haris Pašović, Danis Tanović, Jasmila Žbanić, produkcijska kuća Deblokada, kulturni centar East West Center, festival MESS i produkcijska kuća Film House.

U saopćenju se podsjeća da je Jafar Panahi reditelj čiji filmovi oplemenjuju milione gledalaca širom svijeta. Njegovi filmovi "Bijeli balon" i "Krug" oduševili su sarajevsku publiku. Panahi je nosilac najvećih svjetskih filmskih priznanja: Zlatnog lava u Veneciji, Gran Prixa i Zlatne kamere u Cannesu, Srebrenog medvjeda u Berlinu, Zlatnog leoparda u Locarnu i mnogih drugih. On je klasik filmske umjetnosti, a njegov doprinos svjetskom filmu je nemjerljiv.

Mohammad Rasulov reditelj je vrhunskih filmova "Željezno ostrvo" i "Bijele livade", koji su postigli ogroman uspjeh na festivalima širom svijeta.

Zatvaranje ove dvojice reditelja i oduzimanje prava na rad i oglašavanja u medijima su despotski napad na živote naših kolega. Zahtijevamo od iranskih vlasti da Jafara Panahija i Mohammada Rasulova puste na slobodu odmah, bez odlaganja, i da im se omogući puna sloboda stvaranja i govora, napisali su bh. reditelji.