Kultura
5

Bh premijera "Neprijatelja naroda" Dine Mustafića večeras u SARTR-u

FENA
Makedonska predstava "Neprijatelj naroda" na koju je prema tekstu Henrika Ibsena rediteljski potpis stavio Dino Mustafić, premijerno će biti izvedena pred bh. publikom večeras na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Gostovanje ove predstave realizira se u okviru programa Festivala "Sarajevska zima", a naslovnu ulogu doktora Stokmana iznio je Bajrus Mjaku kojom obilježava bogatu 40-godišnju umjetničku karijeru.

Regionalni autorski tim čine - glumci Bajrus Mjaku, Ilire Vinca, Arta Selimi, Bislim Mucaj, Salaudin Bilalli, Alban Ukaj, Fisnik Zeqiri i Adrian Morina, zatim dramaturginja Željka Udovičić iz Zagreba, koreograf Džerdž Prevazi iz Tirane, te scenograf Krste Džidrov iz Skoplja.

Konceptualno predstava je smještena u bokserski ring, donoseći priču o neustrašivom pojedincu dr. Stokmanu, pobunjeniku i idealisti, društveno odgovornom i saosjećajnom naučniku koji mora objelodaniti istinu o "zaraženoj banji" kao metafori urušenog društva što počiva na laži i obmani.

Ali, on uskoro ostaje sam u borbi protiv političkog poretka i establišmenta, jer ga napuštaju svi slojevi društva.

Glumac Bajrus Mjaku istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u SARTR-u da je predstava aktuelna, progovarajući o brojnim temama kao što su mito, korupcija i ekologija. Mišljenja je da se pozorište mora baviti politikom, ali da se političari ne smiju baviti pozorištem.

"Ova predstava govori i o onome što je kod nas običaj - neprijatelj naroda nakon određenog vremena postaje narodni heroj i obrnuto, što je manipulacija", kazao je on, naglasivši da mu je ovo peto učešće na "Sarajevskoj zimi".

Glumica Ilire Vinca podvlači da je ova predstava za nju jako važan projekt, prvenstveno jer ulogu doživljava vrlo specijalnom, ali i jer joj je ovo druga saradnja s rediteljem Mustafićem.

"Jako mi je drago igrati u Sarajevu. Ova je predstava vrlo aktuelna i kao žena dr. Stokmana, Katarina ovo je za mene vrlo emotivan način suočavanja sa njegovom dramom. Svima je teško reći istinu i suočiti se s političkom situacijom", istaknula je ona.

Kompozitor Oliver Josifovski navodi da mu je prva misao, nakon spoznaje da je predstava smještena u bokserski ring, bila kakvu muziku izabrati za takav komad.

"Pišem muziku za teatar, ali ovdje sviram uživo na sceni što mi predstavlja veliko zadovoljstvo", naglasio je on.

Direktori SARTR-a i Festivala "Sarajevska zima" Nihad Kreševljaković i Ibrahim Spahić ukazali su na problem s vizama kada je riječ o umjetnicima iz Albanije, zbog čega su morali proći kompliciranu administrativnu proceduru kako bi predstava mogla biti igrana u Sarajevu.

Zajednička je ocjena da takve administrativne zapreke ne trebaju postojati u slučajevima umjetničke razmjene, kada vize predstavljaju poniženje ljudi iz kulture.

"Theater of an actor" iz Skoplja predstavu je uradio u korpodukciji sa "Oda" teatrom iz Prištine.