'Pjesnici, pretvorite beznađe u nadu'
5

Bevanda otvorio "Šantićeve večeri poezije" u Mostaru

FENA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Predsjedavajući vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sinoć je u Vladičanskom dvoru u Mostaru otvorio "Šantićeve večeri poezije 2012".

"Aleksa je bio snažno privržen svom Mostaru, u kome je proveo cijeli svoj život. U njegovim su pjesmama ovjekovječena osjećanja koja, siguran sam, mnogi od nas koji smo ovdje rođeni nosimo u svojim srcima i dušama. Bio je zanesen ljepotom i Emine, i Anke, i Ruže, i Zorke... one su i danas sinonim za sve što je lijepo i tanano, pa i za nešto što se u prošlosti događalo u ovom gradu. Želim vam da u narednim danima uživate u priredbama organiziranim njemu u čast i da slijedite, prvenstveno, njegovu ljubav prema ljudskom rodu, a onda i njegovu ogromnu ljubav prema rodnoj grudi. Vi, pjesnici, pretvorite beznađe u nadu, jer je to i čovječanska i Božija dužnost poezije", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH koje je pokrovitelj ove manifestacije.

Nakon otvaranja upriličen je koncert kvarteta klarineta "Nevski" iz Beograda.

U sklopu ove manifestacije za večeras je planirano izvođenje monodrame "Ćorkan" Harisa Burine. Prvobitno je predstava trebala biti odigrana na Maloj sceni HNK, ali je zbog isključenja struje toj ustanovi predstava prebačena u Vladikin dvor gdje će biti odigrana od 20 sati.

Za nedjelju je najavljena izložba Zlatka Serdarevića pod nazivom "Štamparsko-izdavačka i knjižarska djelatnost mostarskih Srba od 1878. do 2012.". I ovaj program će se upriličiti u Vladikinom dvoru s početkom od 20 sati. U Cinestaru (Mepas mall) u ponedjeljak od 17 sati će se prikazati film Aleksandra Jevđevića "Moj brat Aleksa".

Organizator Šantićevih večeri poezije je Srpsko prosvjetno kulturno društva "Prosvjeta" GO Mostar