Kultura
121

Beton Fest: Razigrani Hippopotamusi, te "borba smrti i mira" u 3D-u na Trgu djece Sarajeva

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Umjetnici iz BiH i Evrope nastavili su s ukrašavanjem sarajevskih ulica svojim 3D radovima u okviru Beton Festa. Nove zanimljive kreacije nalaze su u ulicama Titova i Ferhadija, te na Trgu djece Sarajeva.

Svojim radom predstavila se i posebna gošća iz Francuske Magali Savary Soppelsa koja je pobjednica Tulunskog 3D uličnog festivala u toj zemlji. Njen apstraktni rad govori o smrti i miru koji dolazi da spriječi smrt.

Tu su i radovi posvećeni sponzoru Hypo Alpe Adria Banci koji će posebno oduševiti najmlađe jer su umjetnici nacrtali nekoliko Hippopotamusa, nilskog konja koji predstavlja maskotu ove banke.

Tokom festivala predstavit će se i renomirani umjetnici poput Giovanne La Pietra, Tony Cuboliquido, Lele Cosmo, Vera Bugatti i drugi, a bit će prikazan i dokumentarni film o Street artu u svijetu "Gesso".

Ovogodišnji festival posvećen je 20. godišnji potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te nosi podnaziv "Let's paint the peace".

Beton Fest traje do 30. augusta, a sponzori su Hypo Alpe Adria Banka, Jagermeister, Cementara Kakanj, Red Bull, No+Vello i Vegge restoran.