Kultura
158

Najbolji 3D ulični umjetnici iz BiH i Evrope na Beton Festu u Sarajevu

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sarajevo ponovo postaje prijestolnica 3D ulične umjetnosti u kojoj će se okupiti umjetnici iz BiH i Evrope, a koji će ulice glavnog grada BiH ukrasiti 3D radovima u okviru festivala anamorfne 3D ulične umjetnosti Beton Festa.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Festival će otvoriti bh. ulični umjetnici i njih 15 će se prvi put predstaviti sa pojedinačnim 3D radovima. Beton Fest počinje u srijedu, 26. augusta, performansom ispred Katedrale i trajat će pet dana.

"Ovo je najveći Beton Fest do sada. Imamo veliki broj gostiju iz evropskih zemalja (Francuska, Italija, Njemačka, Rumunija i Hrvatska). Festival će se održati na velikom broju lokacija u Sarajevu. Osnovni cilj je dati podršku likovnoj umjetnosti i pružiti joj veći respekt nego što likovna umjetnost ima do sada", rekla je Maida Šabeta, projekt menadžerica Beton Festa na konferenciji za novinare.

Magali Savary Soppelsa (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Magali Savary Soppelsa (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Festival će se nakon Katedrale preseliti na Trg Djece Sarajeva, Trg BiH, u Titovu, Ferhadije, Skate park, Veliki i mali park, te na Vilsonovo šetalište. Posebna gošća ovogodišnjeg festivala je Magali Savary Soppelsa koja je pobjednica Tulunskog 3D uličnog festivala u Francuskoj.

"Na tulunski festival sam se prijavila na nagovor prijatelja i svidjelo mi se to što sam upoznala mnogo ljudi iz cijelog svijeta. Ponosna sam što sam došla dovde i što radim ono što volim, a to je ulična umjetnost i upoznavanje novih ljudi. Ove godine je 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i to je najbolja prilika da se udružimo zajedno u miru", rekla je Soppelsa.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji, tema Beton Festa jeste 20. godišnjica Dejtona, ali umjetnici se neće baviti prošlošću već futurizmom i očekivanjima u budućnosti za koju se nadaju da će biti bolja.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Sponzor Beton Festa je Hypo Alpe Adria Banka čiji je direktor Odjela marketinga i korporativnih komunikacija Radomir Milošević kazao kako uopće nije bilo teško odlučiti da podrže ovakav projekat.

"Ovaj festival donosi nešto novo, okuplja mlade entuzijastične i stručne ljude. Pozivam sve Sarajlije i ljude izvan Sarajeva da dođu i posjete lokacije Beton Festa", kazao je Milošević.