Kultura
334

Besplatna članarina za sve ljubitelje knjige u sarajevskim bibliotekama

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Biblioteka Grada Sarajeva organizirat će 7. i 8. maja manifestaciju "Dani otvorenih vrata" tokom koje će biti upriličeno nekoliko kulturnih dešavanja.

Sedmog maja Biblioteka je ponudila besplatnu godišnju članarinu za sve zainteresirane, dok će program iz oblasti kulture u najvećem dijelu biti usmjeren na djecu.

Voditeljica Službe za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga Amela Đelilović-Malešević istaknula je na nedavnoj konferenciji za medije da je Biblioteka "Dane otvorenih vrata" prvi put organizirala 2012. godine, kada je mogućnost besplatne godišnje članarine iskoristilo više od 8.500 građana.

Ona naglašava da je to odlična prilika za promociju Biblioteke, te da je besplatna članarina i ovaj put ponuđena u svih 16 pozajmnih odjeljenja i čitaonica.

"Prvog dana manifestacije u Dječijoj čitaonici u Radićevoj ulici bit će organizirana edukativna radionica za djecu predškolskog uzrasta te program 'Djeca čitaju gradu - poezija o Sarajevu'", kazala je ona.

Također, edukativna radionica za djecu predškolskog uzrasta bit će organizirana i u pozajmnom odjeljenju Dobrinja te na Trgu nezavisnosti, dok će u odjeljenjima na Otoci i Vratniku biti upriličen program "Priče o gradu: Zaboravljeno Sarajevo i Sarajevo gdje je nekad bilo", u okviru kojeg će djeca čitati dijelove iz istoimenih knjiga Miroslava Prstojevića i Dragane Karahasan-Tomašević.

Đelilović-Malešević navodi da je analizom utvrđeno da je više od 50 posto učlanjenih građana tokom akcije iz 2012. godine nastavilo koristiti usluge Biblioteke i nakon učlanjenja.

Također ocjenuje da Biblioteka Sarajeva, uprkos što je budžet za ovu i druge institucije kulture smanjen, redovnom kupovinom obogaćuje fond aktuelnom izdavačkom produkcijom.